Advertentie
carrière / Nieuws

Meer vacatures, nog meer nieuwe banen bij de overheid

Het personeelstekort groeit, de werkdruk neemt toe. Ook de publieke sector krijgt steeds meer last van de krapte op de arbeidsmarkt.

17 augustus 2022
We're hiring
Shutterstock

Het aantal openstaande vacatures bij overheidsdiensten neemt hand over hand toe. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar, kwamen er de afgelopen drie maanden 2.100 openstaande vacatures bij.

Cijfers

Dat blijkt uit de nieuwste arbeidsmarktcijfers van het CBS Van de in totaal 16.000 nieuwe openstaande vacatures in Nederland in het tweede kwartaal van dit jaar, komt ruim 13 procent voor rekening van de sector openbaar bestuur. Het openbaar bestuur telt inmiddels 22.100 openstaande vacatures.

Hogere werkdruk

Ook het aantal banen in het openbaar bestuur nam opnieuw toe: het CBS turfde er 4.000. Over de hele linie – particuliere en private sector samen – is sprake van een stijging van het aantal banen. Vanaf het tweede kwartaal van 2021 kwamen er liefst 628.000 banen bij. De combinatie van meer banen en meer openstaande vacatures leidt tot een groter personeelstekort en een hogere werkdruk. Het aannemen van extra personeel zou de werkdruk kunnen verlagen, maar in de praktijk blijkt dat vaak lastig. Werknemers en zelfstandigen werkten in het tweede kwartaal van 2022 in totaal ongeveer 3,7 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 2,6 procent meer dan een kwartaal eerder.

Minder werklozen

Uit CBS-onderzoek komt naar voren dat het onbenut arbeidspotentieel steeds verder daalt. In het tweede kwartaal van 2022 bestond dat nog uit 1,1 miljoen mensen, 10.000 minder dan een kwartaal eerder. Voor een belangrijk deel komt dat omdat er minder werklozen zijn.

 

Ontwikkeling banen
Ontwikkeling banenCBS

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Tegenover een hogere werkdruk staat een forse salarisverlaging. In 2 jaar tijd dik 15% minder. Daar kan geen wervingscampagne tegenop.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie