Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren: thuiswerken is efficiënter

Thuiswerken in plaats van op kantoor leidt tot meer focus en efficiëntie. Na de coronacrisis wil 64 procent van de ambtenaren twee of meerdere dagen per week thuiswerken. Dat blijkt uit een quickscan van de Hogeschool van Amsterdam, ondersteund door het A&O fonds Gemeenten.

12 oktober 2020
Werkplek-3.jpg

Thuiswerken in plaats van op kantoor leidt tot meer focus en efficiëntie. Dat blijkt uit een quickscan van de Hogeschool van Amsterdam, ondersteund door het A&O fonds Gemeenten. 

Tijdens het thuiswerken ervaart de helft van de medewerkers dat hun productiviteit is toegenomen in vergelijking met werken op kantoor. Op het gebied van flexibiliteit is eveneens een stijging zichtbaar. 48 procent ervaart een toename in flexibiliteit. Ten aanzien van de snelheid van reageren (responsiviteit) geeft 30 procent aan dat de snelheid van reageren is toegenomen in vergelijking met werken op kantoor.

 

Minder beweging

Van de medewerkers geeft 41 procent aan dat ze tijdens de coronacrisis minder zijn gaan bewegen. Tevens geeft 30 procent aan meer last te hebben van fysieke klachten.  16 procent zegt meer last te hebben gekregen van geestelijke klachten, zoals somberheid of lusteloosheid. 16 procent is minder goed gaan slapen. Een op de vijf medewerkers voelt zich eenzaam..

 

Nieuwe norm

Vóór de in maart van dit jaar ingestelde coronamaatregelen werkte 69 procent van de gemeenteambtenaren weleens thuis. Gemiddeld werkte 66 procent minder dan een dag per week thuis. Als voornaamste reden voor het niet thuis­werken vóór corona wordt aangegeven dat het ‘niet de norm was’ binnen de organisatie. Na de coronacrisis wil 64 procent van de ambtenaren twee of meerdere dagen per week thuiswerken.

In de toekomst wil zelfs 79 procent vaker thuis gaan werken. 82 procent heeft de verwachting dat ze in de toekomst ook vaker mogen thuiswerken. 70 procent geeft aan dat zij verwachten dat thuiswerken in de organisatie de norm gaat worden indien taken plaatsonafhankelijk kunnen worden uitgevoerd.

 

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 19 van deze week

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bartels / financieel beheer
De kop had ook kunnen zijn: Thuiswerken leidt tot veel minder beweging of Thuiswerken leidt tot meer fysieke klachten of Thuiswerken leidt tot meer geestelijke klachten of Thuiswerken leidt tot minder goed slapen of Thuiswerken leidt tot meer eenzaamheid.
Bert
@ Bartels: Je kan alles wel van een negatieve kant bekijken....
Martin / controller
Wat een belabberd stuk.

1) Het is een QUICKSCAN, dus geen wetenschappelijke conclusies aan verbinden.

2) Kop zegt thuiswerken is efficienter. Maar als ik de cijfers analyseer kan ik er dat helemaal niet uithalen.

50% zegt productiever te zijn, de rest dus niet?

30% zegt snellere respons, rest dus niet? Hmmmm...

Het is al met al erg ingestoken vanuit productiviteit. Ik denk ook wel dat sommige werkzaamheden prodcutiever kunnen zijn bij thuiswerken, maar ik vind in dit stuk de sociale aspecten te weinig benadrukt.
Advertentie