Advertentie
carrière / Nieuws

Belgische ambtenaren mogen vierdaagse werkweek

Belgische ambtenaren kunnen er binnenkort ook voor kiezen om een voltijds werkweek in vier dagen te proppen. Dat betekent 9,5 uur per dag.

01 september 2023
vierdaagsewerkweek_shutterstock_2281255341
Shutterstock

In de private sector in België was het al mogelijk om voltijds te werken in vier in plaats van vijf dagen, maar binnenkort is dat in de publieke sector ook mogelijk. Ambtenaren mogen dan 9,5 uur per dag werken.

Projectmanager Monitoring Realisatie Energietransitie S13

JS Consultancy
Projectmanager Monitoring Realisatie Energietransitie S13

Strateeg

Gemeente Eindhoven
Strateeg

Work-life balance beter bewaken

‘We moeten mensen alle kansen geven om hun work-life balance beter te bewaken’, aldus minister Petra De Sutter (Groen) van Ambtenarenzaken in De Morgen. Overigens wordt de regeling in de private sector niet breed benut. In 6 procent van de kleine, middelgrote en micro-ondernemingen krijgen medewerkers de kans om een vierdaagse werkweek aan te houden. Volgens De Sutter moet niettemin de mogelijkheid worden aangeboden ‘en kunnen we ermee voorop lopen’. ‘Zo kunnen onze medewerkers hun week zelf vormgeven en kijken welke formule het best past bij hun leven.’

Wisselend werkrooster

Een andere nieuwe mogelijkheid is dat ambtenaren straks kunnen kiezen voor een wisselend weekrooster. De ene week kunnen zij dan meer werken dan de andere week. Op die manier wil de minister voor meer flexibiliteit zorgen voor werknemers met co-ouderschap en die dus om de week voor hun kroost zorgen. De maatregelen zijn ook onderdeel van een campagne om van de overheid een aantrekkelijkere werkgever te maken. Ook bij de Belgische federale overheid is een tekort aan menskracht en op deze manier wil minister De Sutter meer concurrerend zijn op de arbeidsmarkt.

Werknemers zouden de extra vrije dag gebruiken om geliefden vaker te zien en om meer te ontspannen

Onderzoek UGent @Work

Niet algemeen toepasbaar

In een enquête van Securex bij 1.340 Belgische werkgevers bleek vorig jaar dat een kwart van hen de voltijdse vierdaagse werkweek ‘niet algemeen toepasbaar’ achten in hun onderneming. Van dat kwart vond 42,5 procent dat de impact op de afdelings- of teamactiviteit te hoog zou zijn, meldde De Morgen eerder. En volgens de helft van de weigeraars is het voor bepaalde functies nodig om elke werkdag aanwezig te zijn.

Geliefden vaker zien

Werknemers waren positiever, bleek uit een enquête van UGent @Work. 37 procent zag het nieuwe systeem wel zitten. De extra vrije dag zouden ze dan gebruiken om geliefden vaker te zien en om meer te ontspannen. Vakbonden waarschuwden wel voor meer oververmoeidheid bij een voltijdse vierdaagse werkweek. En werkgevers vreesden voor een lagere productiviteit. Er is hoe dan ook altijd de optie om de nieuwe routine terug te draaien. Na een goedkeuring geldt de werkweek voor een half jaar, waarna deze steeds met een half jaar kan worden verlengd.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Allemaal héél leuk voor de Belgische werknemers. Je vraagt je wel af hoe dit allemaal mogelijk is binnen een land dat o.a. al decennia ruimschoots de EU-schuldennorm van 60% overschrijdt, automatische loonsverhogingen koppelt aan de inflatie, al decennia lager presteert op het gebied van de NAVO-eisen.
Advertentie