Advertentie
carrière / Nieuws

Krachttraining in plaats van yoga op de werkvloer

Yoga en mindfulness voor ambtenaren maakte deel uit van een groter plan, ‘Gezond Reimerswaal’. Dat heeft als doel om een ‘gezonde werkvloer’ te creëren, ‘zodat medewerkers beter in hun vel zitten en met meer energie naar hun werk gaan’.

01 september 2019
yoga---kat-rekt-zich-uit.jpg

Ontspannen in het gemeentehuis is prima, zo vinden ze ook in Reimerswaal. Alleen mag het geen yoga of mindfulness zijn. ‘Vanuit een christelijk standpunt zou het wel heel vreemd zijn om voorstander te zijn van yoga of mindfulness op de werkvloer, omdat je dan – geestelijk – de deur openzet voor de invloed van andere religies op jouw ambtenaren.’

De SGP en de ChristenUnie beschouwen yoga en mindfulness als een uiting van het hindoeïsme. Het organiseren van religieuze aangelegenheden is geen taak van de overheid, omdat die neutraal behoort te zijn, betogen de twee fracties. Yoga- en mindfulnesslessen op het gemeentehuis van Reimerswaal lijken inmiddels van de baan.

Gods Woord
Volgens CU-raadslid Huib Bouwman zou het vanuit een christelijk standpunt wel heel vreemd zijn om voorstander te zijn van yoga of mindfulness op de werkvloer, ‘omdat je dan – geestelijk – de deur openzet voor de invloed van andere religies op jouw ambtenaren. En lees de bijbel, Gods Woord, die duidelijk aangeeft dat het verboden is om je te openen voor of te vermengen met andere religies.’

Maar hoeveel mensen identificeren yoga en mindfulness anno 2019 nog met religie? Vermoedelijk zeer weinig, erkent ook Bouwman. ‘Betekent dat dan dat wij maar moeten meegaan in de stroom van iedereen of is er ook nog ruimte voor een ander geluid?’ Hij wijst op het feit dat de christelijke partijen samen een stevige meerderheid hebben in de gemeenteraad van de Zuid-Bevelandse gemeente; inclusief het CDA twaalf van de negentien zetels. ‘Hier in de biblebelt worden op democratische gronden andere keuzes gemaakt dan in de meeste Nederlandse gemeenten, zie ook de kwestie rond de koopzondagen. Daar kan je op afgeven, maar je kan het ook verfrissend noemen.’

Ziekteverzuim
Yoga en mindfulness voor ambtenaren maakte deel uit van een groter plan, ‘Gezond Reimerswaal’. Dat heeft als doel om een ‘gezonde werkvloer’ te creëren, ‘zodat medewerkers beter in hun vel zitten en met meer energie naar hun werk gaan’. Op de lange termijn moet dat leiden tot een lager ziekteverzuim binnen de organisatie. Gemeenteambtenaren zitten gemiddeld vaker ziek thuis dan de rest van de beroepsbevolking. In 2018 liep het ziekteverzuim bij de Zuid-Bevelandse gemeente op naar bijna 5,6 procent - net onder het landelijk gemiddelde (bij gemeenten). 

Gezonde werkomgeving
Dat alles heeft volgens de gemeentesecretaris Frans Marquinie een flinke weerslag op de kleine organisatie. ‘De rek is er wel een beetje uit.’ Onder meer met flexibele werktijden en ‘plaatsonafhankelijk werken’ probeert de gemeente mensen met jonge gezinnen te ontzien. ‘We hebben hier nog afdelingen en zijn hiërarchisch gezien van de oude stempel. Maar daarbinnen krijgen medewerkers wel steeds meer ruimte en eigen verantwoordelijkheid.’ Ook investeert het gemeentebestuur dus extra in een goede en gezonde werkomgeving.

Animo
Het plan ‘Gezond Reimerswaal’ fundeert op vier ‘pijlers’: gezonde voeding, meer beweging, een goede balans tussen werk en ontspanning en een gezonde fysieke werkplek. Er worden voor het personeel tal van sportieve activiteiten georganiseerd, zoals volleybaltoernooien, een krachttraining en wandelingen.

De animo voor de sportactiviteiten is vooralsnog wisselend. ‘Bij de nieuwjaarswandeling liepen veertig mensen mee, bij de krachttraining kwam vijf man opdagen.’ Dat is geen punt aangezien 2019 geldt als een ‘pilotjaar’. Alleen de dingen die aanslaan, zullen een vaste plek krijgen binnen de ambtelijke organisatie.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 16 van deze week (inlog)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Geen vrjheid van 'godsdienst'in Reimerswaal-of geld die alleen voor de refoschool?
Norman Waalre
Ook gebed kan meditatief, rustgevend en therapeutisch werken. En gebed kan helpen om onrustige gedachten te ordenen, en dan los te laten. Je kunt daarbij zelf kiezen, aan wie of wat dat gebed gericht is.Deels online thuiswerken, en werken in deeltijd kunnen belangrijk bijdragen aan vermindering van werkstress, werkbelasting en reistijden.Daardoor kunnen oudere werknemers vaak jaren langer blijven werken. En dat systeem kan beginnende werknemers helpen, om geleidelijk te wennen aan een nieuwe en geestelijk belastende werkomgeving.
Wottsjer
Zwarte kousen tolerantie avant la lettre.

500 jaar Bible-belt kennelijk nog steeds vanzelfsprekend middeleeuws en niet op de vuilnisbelt van de geschiedenis. Beschamende schande.
Willeke
Keuzevrijheid, dus ook voor een christen! Vrij om niet aan yoga te doen, op bijbelse gronden. Dat heeft niets te maken met middeleeuws maar met standvastigheid. Respecteer eenieders keuze.
Paul / projectleider
Dank Willeke, keuze vrijheid-dus niet verbieden...
Mike / lezer
Sorry hoor, maar voor zover mensen al een relatie met religie leggen bij yoga of mindfulness: wel eens gehoord van vrijheid van religie ? Volgens mij is dat vastgelegd in de Grondwet.

Dana / front.
Achterhaalde toestanden brrrrrr...... Denken zowel de mannen als vrouwen hetzelfde over dit onderwerp? ....er hoeft niks worden opgedrongen..... keuze vrijheid.
Bernard
Yoga en mindfulness hebben op zich niets met het hindoeïsme te maken. Iemand die aan yoga doet is niet meteen een hindoe. Beide kunnen wel ontspanning bevorderen en helpen bij een gezonder bestaan. gemiste kans van Reimerswaal. Wat een beperkte blik op yoga en mindfulness. Vertel Huib Bouwman maar niet hoe bodybuilders narcistisch met hun eigen opgepompte lichaam bezig kunnen zijn, dan verbiedt hij krachttraining ook nog...
Advertentie