Advertentie
carrière / Nieuws

Detacheerders: kandidaten worden kieskeuriger

De arbeidsmarkt kampt met grote tekorten, maar detacheerders weten nog steeds mensen aan zich te binden. De omzet steeg met 11 procent.

16 mei 2023
project_shutterstock_1724713963
Veel gedetacheerden werken op projectbasisShutterstock

Detachering raakt goed ingeburgerd en vormt een stevig fundament onder de historisch krappe arbeidsmarkt, aldus Fred Boevé, bestuurslid van de Vereniging van Detacheerders Nederland. De omzet van de branche steeg voor het achtste kwartaal op rij, ditmaal met 11 procent per werkdag.

Afdelingshoofd Openbaar Domein

Gemeente Nieuwegein
Afdelingshoofd Openbaar Domein

Kwaliteits- en implementatiemanager IT

JS Consultancy
Kwaliteits- en implementatiemanager IT

Meer professionals kiezen vast dienstverband

Steeds meer professionals kiezen voor een dienstverband met een detacheerder, merkt de branche. Volgens hen is de oorzaak dat zij als werkgever precies kunnen bieden wat specialisten en hoger opgeleiden nodig hebben in een bepaalde fase van hun loopbaan. Het aantal gedetacheerden in dienst steeg vergeleken met een jaar geleden met 9 procent en 60 procent van hen is in vaste dienst bij een detacheerder, blijkt uit de MarktMonitor van de branchevereniging.

Kandidaten slaan opdrachten af

De vereniging noemt de huidige arbeidsmarkt ‘buitengewoon uitdagend’. Boevé wijst erop dat de ‘leegloop’, de periode zonder opdracht, ‘fors’ gestegen is naar 5,4 procent. Een jaar geleden was dit nog 3,8 procent. ‘Dit komt deels omdat we op voorhand al mensen aan ons binden en één of twee maanden langere on boarding op de koop toenemen.’ Maar de vereniging ziet ook dat vraag aan het verschuiven is en dat sinds kort kandidaten kieskeurig aan het worden zijn. ‘Ze slaan een opdracht af omdat deze niet bevalt, bijvoorbeeld omdat opdrachtgevers steeds meer aanwezigheid verplichten en wat meer af willen van het hybride werken.’

Projectmatig werken

De vakgebieden die de motor vormen onder de detacheringswereld zijn engineering, ict en finance, constateert de vereniging. Dat is geen verrassing, want vorig jaar maakten deze beroepsgroepen ook al 65 procent uit van de omzet. Dit jaar is dat 69 procent, meer dan twee derde van de totale omzet. Dit kwartaal groeiden deze drie beroepsgroepen ook met meer dan 10 procent. Het succes en de acceptatie van detachering is volgens de branchevereniging gelegen in het feit dat in deze beroepen meer projectmatig wordt gewerkt. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie