Advertentie
carrière / Nieuws

OM vervolgt oud-ambtenaar Bergen voor corruptie

Een 52-jarige voormalige ambtenaar van de gemeente Bergen wordt vervolgd voor ambtelijke corruptie. Hij moet zich voor de rechter verantwoorden, kondigt het Openbaar Ministerie woensdag aan.

21 april 2021
corrupt-corruptie.jpg

Een 52-jarige voormalige ambtenaar van de gemeente Bergen wordt vervolgd voor ambtelijke corruptie. Hij moet zich voor de rechter verantwoorden, kondigt het Openbaar Ministerie woensdag aan.

Hypotheek

Het OM verdenkt de man ervan dat hij in 2006 een hypotheek met lage rente heeft afgesloten bij een projectontwikkelaar die hij kende vanuit zijn functie bij de gemeente. Dat ziet het OM als een dienst en een gift, terwijl de ambtenaar had kunnen vermoeden dat de projectontwikkelaar iets van hem terug zou kunnen verlangen.

 

Omkoping
De projectontwikkelaar die de hypothecaire lening verstrekte wordt verdacht van ambtelijke omkoping. Deze 83-jarige man hoeft vanwege zijn leeftijd en gezondheidstoestand niet voor de rechter te verschijnen. Besloten is zijn zaak af te wikkelen met een zogeheten transactie van 30.000 euro.


Aangifte

De zaak kwam in 2018 aan het licht, toen de gemeente Bergen een bedrijfsrecherchebureau inschakelde voor een feitenonderzoek. Op 16 april van dat jaar deed een burger mede namens twee andere burgers aangifte bij het OM in Noord-Holland tegen de verdachte wegens ambtelijke corruptie. Ook de gemeente deed officieel aangifte.

 

Fout gedrag
Aanvankelijk bestond het vermoeden dat de verdachte ook nog van een andere projectontwikkelaar geld zou hebben gevraagd en aangenomen. Deze laatste verdenking kan volgens justitie niet worden bewezen, dus daar wordt hij niet voor vervolgd. Ook andere vermoedens van fout gedrag van de ex-ambtenaar hebben geen concrete verdenkingen van corruptie opgeleverd, stelt het OM. Het is nog niet duidelijk wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak is. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Als dat vanaf 2006 ook geldt voor het personeel van banken en verzekeringsbedrijven dan heeft het OM denk ik nog wel wat werk te doen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie