Digitaal vergaderen
Het commissiemodel is met 49 procent het meest gebruikte vergadermodel van Nederlandse gemeenteraden en Provinciale Staten. Het type vergadermodel is niet van invloed op de tevredenheid met het digitale vergaderen en maar in 15 procent van de gevallen een voorwaarde voor het digitaal vergaderen in de toekomst. Dat blijkt uit onderzoek van Necker van Naem.

Invloed grootte van gemeente
Met 49 procent van de raden en Staten die via het klassieke commissiemodel met raadscommissies vergaderen is dit nog steeds het vaakst geziene vergadermodel in Nederland. Vooral kleine gemeenten vergaderen volgens dit type vergadermodel (59 procent). Grote gemeenten maken juist relatief vaker (19 procent) gebruik van de politieke markt. Gemeentegrootte is dus van invloed op het type vergadermodel. Wellicht dat grotere gemeenten sneller experimenteren met een nieuw type vergadermodel, of dat een vergadermodel zoals de politieke markt functioneler blijkt naarmate er meer raadsleden zijn. Naar verwachting vergaderen grote gemeenten (67 procent) bovendien ook vaker parallel dan kleine gemeenten (15 procent). Dat blijkt uit onderzoek van Necker van Naem in samenwerking met de Vereniging van Griffiers in maart 2020.
Vraag om meer ondersteuning
In mei 2020 had 87 procent van de gemeenten en provincies in Nederland al digitaal vergaderd. Uit onderzoek van Necker van Naem in opdracht van de Evaluatiecommissie Tijdelijke Wet Digitale Beraadslaging blijkt dat enkel 15 procent van de griffiers een ander vergaderstelsel een belangrijke (rand)voorwaarde vindt voor het digitaal vergaderen in de toekomst. Hierbij is geen verschil te zien tussen de verschillende vergadermodellen. ‘Het ene vergadermodel is dus niet moeilijker om te zetten in een digitale variant dan het andere’ aldus Marijke van de Plasse, adviseur en manager-interim bij Necker van Naem. Belangrijker dan aanpassingen in het vergadermodel zijn vooral technische verbeteringen zoals betere technische ondersteuning en apparatuur en betere technische voorzieningen in de vergaderzalen.
Groeiende tevredenheid
Bijna de helft van de griffiers (45 procent) was in mei 2020 positief over het digitaal vergaderen. In november is dat percentage licht gestegen, naar 55 procent, zo blijkt uit onderzoek voor de Evaluatiecommissie Tijdelijke Wet Digitale Beraadslaging. De groep die negatief is, is gelijk gebleven (19 procent). Het type vergadermodel blijkt niet van invloed op de tevredenheid met digitaal vergaderen; griffiers van het ene vergadermodel zijn niet meer of minder tevreden dan griffiers met een ander vergadermodel. Deze uitkomst ligt in lijn met de bevinding dat maar een kleine groep griffiers aanpassingen in het vergaderstelsel een voorwaarde vindt voor het digitaal vergaderen in de toekomst. Kortom: raden en Staten vergaderen nagenoeg in dezelfde vorm als voor coronatijd; maar dan digitaal.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.