Tekort aan bouwkundigen bij gemeenten
Doordat bouwprojecten weer op gang zijn gekomen na de crisis, zijn gemeenten volop op zoek naar beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening. In sommige gemeenten en provincies is er ook vraag naar beleidsmedewerkers agrarische zaken.

De heersende krapte op de arbeidsmarkt heeft de overheid bereikt: voor het eerst is er een tekort aan stedenbouwkundigen en beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening/planologie en milieu. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport over moeilijk vervulbare vacatures van het UWV. Naast ict’ers en financieel specialisten is er bij de overheid vooral een tekort aan bouwkundigen en bouwkundig inspecteurs.
Doordat bouwprojecten weer op gang zijn gekomen na de crisis, zijn gemeenten volop op zoek naar beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening. In sommige gemeenten en provincies is er ook vraag naar beleidsmedewerkers agrarische zaken.
Het percentage moeilijk vervulbare vacatures is overigens gelijk aan dat van vorig jaar: 45. Werkgevers vinden het niet moeilijker mensen te vinden dan vorig jaar. ‘Mogelijk raken werkgevers gewend aan de krapte op de arbeidsmarkt en verwachten ze dat het een tijdje duurt om personeel te vinden’, aldus Katinka van Brakel, arbeidsmarktadviseur bij UWV. Een kwart van de werkgevers denkt dat het komend najaar nog moeilijker wordt mensen te vinden. Dat betreft vooral werkgevers die daar nu al moeite mee hebben.
Vier van de vijf werkgevers die hun vacatures moeilijk kunnen vervullen, verrichten extra inspanningen. Ze zetten vacatures uit via meer of andere wervingskanalen of zetten eigen personeel in om mensen te vinden. Het aanpassen van arbeidsvoorwaarden of functie- eisen is niet iets wat werkgevers spontaan noemen. Een derde van de werkgevers die een of meer vacatures hebben vervuld, heeft een kandidaat aangenomen zonder de juiste opleiding of scholing.
Het opleidingsniveau van werkzoekenden en werknemers kan snel stijgen, door hen gratis e-learning aan te bieden via internet.
Daarbij kan o.a. gebruik worden gemaakt van kostenbesparende instructievideo's en forum-software.
Daarbij kunnen ook veel praktische vaardigheden worden overgedragen. Bijv. solderen, metselen, klantvriendelijkheid, conflictbemiddeling, pestpreventie en leiding geven.
De leerlingen en studenten kunnen daarbij zelf thuis praktijkoefeningen doen, en zo nodig aanvullend naar een practicumlocatie reizen.
Zoek op internet in afgelopen jaar:
"e-learning" onderzoek kosten effectiviteit