carrière / Partnerbijdrage

Op weg naar een netwerk dat past bij de jonge ambtenaar

Op weg naar een netwerk dat past bij de jonge ambtenaar.

Netwerk.png

Wat kan een netwerkorganisatie betekenen voor de jonge ambtenaar? Met deze vraag gingen studenten van de Rijksuniversiteit Groningen aan de slag voor FUTUR. De resultaten van het onderzoek geven een beeld over waarom jonge ambtenaren zich juist wel- of niet aansluiten bij een netwerk, welk evenement er graag bezocht wordt en hoe jonge ambtenaren het liefst communiceren met hun netwerk.

Waarom sluiten jonge ambtenaren zich aan bij een netwerk?

Uit het onderzoek blijkt dat er onder jonge ambtenaren behoefte is om in contact te komen met andere jonge ambtenaren die ook voor de overheid werken. De voornaamste reden om aan te sluiten bij een jongerennetwerk is het maken van sociale connecties, maar voor veel ambtenaren gaat dat hand in hand met het maken van professionele connecties, het betrokken voelen bij de organisatie en de kans krijgen om jezelf verder te ontwikkelen door ervaringen te delen. Er zijn dus meerdere redenen waarom jonge ambtenaren graag collega’s willen ontmoeten en het leuk vinden om bij een jongerennetwerk te horen.

Welk evenementen worden graag bezocht?

Omdat er meerdere redenen zijn om bij een jongerennetwerk aan te sluiten, zien jonge ambtenaren ook graag hun behoeftes vervult in een breed aanbod aan evenementen. In het onderzoek komt duidelijk naar voren dat jonge ambtenaren het liefst een balans zien tussen gezellige evenementen, zoals een borrel, en informatieve en educatieve evenementen zoals lezingen en workshops.

Toegankelijk voor alle (jonge) ambtenaren

Ook kwam naar voren dat bij veel netwerken er steeds een vaste  groep ambtenaren op evenementen aanwezig is. Deze groep vormt de harde kern van het netwerk. In het onderzoek komt naar voren dat de sociale  evenementen voor deze mensen erg gezellig zijn, maar voor nieuwe ambtenaren minder toegankelijk zijn. In het rapport worden tips gegeven voor het betrekken van nieuwe leden bij het netwerk..

Communicatie

Het onderzoek geeft een uitgebreid beeld over hoe jonge ambtenaren het liefst in contact staan met hun netwerk. Het grootste deel van de ambtenaren is het liefst in contact met hun organisatie via e-mail. Het onderzoek geeft ook essentiële tips over hoe je de perfecte mail kunt schrijven.

Nieuwgierig geworden naar het volledige onderzoek? Het rapport is op te vragen via info@futur.nl.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.