Advertentie
carrière / Nieuws

Lijstduwer Lutz Jacobi niet in raad Leeuwarden

Lijstduwer Lutz Jacobi (PvdA) heeft bedankt voor een zetel in de gemeenteraad van Leeuwarden. Ze is blij met de persoonlijke steun, maar blijft de belangen van de Friezen in de Tweede Kamer vertegenwoordigen.

15 november 2013

Tweede Kamerlid Lutz Jacobi van de PvdA neemt niet plaats in de gemeenteraad van Leeuwarden. Dat maakte de Friezin vrijdag bekend. Jacobi heeft genoeg voorkeurstemmen gehaald bij de gemeenteraadsverkiezingen in Leeuwarden om een plekje in de raad te bemachtigen.

540 stemmen
Jacobi stond als lijstduwer op de 28e plaats van de kieslijst voor de PvdA. Ze kreeg in totaal 540 stemmen van de inwoners van de vernieuwde gemeente Leeuwarden. Het Tweede Kamerlid is daarmee goed voor 5 procent van het totaal aantal stemmen op de PvdA.
Persoonlijke steun

Jacobi ervaart de voorkeurstemmen als "persoonlijke steun" en wil vanuit haar functie als Tweede Kamerlid voor de belangen van Leeuwarden en Friesland blijven opkomen. Ze ziet het niet als een plicht om nu in de raad te gaan zitten. 'Ik weet van een aantal mensen die op mij hebben gestemd dat ze dat niet verwachten', aldus Jacobi.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
Ik geloof niet dat de kieswet iets kent als 'de ervaring van de gekozene'. Maar los van de wet geldt er natuurlijk ook nog zoiets als een moreel oordeel.Je stelt je verkiesbaar. Je wordt gekozen. Danga je het GVD doen. en geen gezeur.Dit is kiezersbedrog.Maar wat zeur ik: de PvdA is de partij die op dit moment grossiert in kiezersbedrog. In idealenbedrog. In principebedrog.In bedrog, punt uit.
Adèle
Als Jacobi iets voor Leeuwarden en Friesland wil doen, dan moet zij in de Gemeenteraad resp. Provinciale Staten gan zitten. Maar dit mens is zo dom...
Jac van Bussel / politicus
Gewoon kiezersbedrog van deze mevrouw, die altijd zo goed weet wat anderen fout doen!!
Henk van Tol / babs
Te Leeuwarden woont Jacobi, Lutz.

Zij zoekt al jaren naar de kluts.

Wie neemt deze mompelende kneus

na deze actie nog serieus?

Ga door in 't Haagje met het gepruts.
Hans Jansen / Adviseur 0/24 Research & Organization Development
Als mw Jacobi niet in de gemeenteraad wil, moet ze haar naam niet op de lijst laten zetten. Gemeentelijke verkiezingen staan al flink in de schaduw van de landelijke politiek. Het gedrag van mw Jacobi marginaliseert wat dat betreft de lokale democratie.
faber
Het is alleen vanwege die malle voorkeurstemmenregeling (25% vd kiesdeler is genoeg voor een zetel) dat Jacobi in de raad kan (niet: moet). De kiesdeler is ruim 800 stemmen en ze heeft er 'maar' ruim 500 stemmen gekregen. Hoop drukte en opwinding om niks; denk niet er veel van die 500 stemmers op Jacobi ee van schrikken dat ze niet in de.raad gaat maar in de TK blijft. En die hebben eventueel recht van spreken, als enigen lijkt mij.
Carola
Iedereen weet dat als je onderaan de lijst staat het nooit de bedoeling is om daadwerkelijk zitting te gaan nemen. Niks geen kiezersbedrog. Daar staan altijd bekende mensen waar mensen sympathiek tegenover staan.
Willem
Sorry Jopie,

Je laat je naam opnemen op een lijst met verkiesbare personen. Daarbij maakt het in beginsel dus helemaal niet uit of je boven of onder op de lijst staat. Je bent verkiesbaar. Als je dan gekozen wordt, neem je, al is het maar vanuit een oogpunt van fatsoen naar je kiezers, die zetel dus gewoon in. Aan die belachelijke praktijk van 'lijstduwers' moet maar eens een einde komen, al was het maar uit respect voor de kiezer.
Roelf Scholma / AOW trekker
Boomklever? Ongeschikt, !

Bumperklever? Ongeschikt !

Plucheklever? Geschikt !
Advertentie