Advertentie
carrière / Nieuws

Kritiek ambtenaren op nieuw gebouw

Het Center for People and Buildings deed van augustus 2017 tot maart dit jaar onderzoek naar het gebouw, dat ruim 3000 werkplekken telt, voor zo’n 6000 werknemers. Ook de Immigratie- en Naturalisatiedienst, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en de Dienst Terugkeer en Vertrek zitten in het pand.

13 juni 2018
Rijnstraat-8---ministerie-van-BZ.jpg

Te weinig werkplekken, een gebrek aan privacy, en een slechte sfeer. Het zijn slechts enkele van de vele genoemde klachten over de Rijnstraat 8, het overheidsgebouw in Den Haag waar sinds eind vorig jaar de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat in zijn gehuisvest.

3000 werkplekken
Het Center for People and Buildings deed van augustus 2017 tot maart dit jaar onderzoek naar het gebouw, dat ruim 3000 werkplekken telt, voor zo’n 6000 werknemers. Ook de Immigratie- en Naturalisatiedienst, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en de Dienst Terugkeer en Vertrek zitten in het pand.

Drukte
Het idee voor het gebouw was dat mensen vaker voor flexwerken zouden kiezen, bijvoorbeeld vanuit huis. Hier vloeit ook meteen een van de meest gehoorde klachten uit voort: de drukte.

‘Handdoekjes leggen’
Vooral op maandag, dinsdag en donderdag is het dringen geblazen, en na 8.30 uur is het lastig een werkplek te vinden bij collega’s in de buurt. ‘Krapte leidt tot ‘handdoekjes leggen', waardoor werkplekken niet beschikbaar zijn en schaarste wordt ervaren’, schrijven de onderzoekers.

Verre van praktisch
Het gebouw won vorig jaar een architectuurprijs, iets wat bij de werknemers alleen maar meer hoon en ergernis oplevert. Mooi ogende zaken als doorzichtige halve bollen aan de muur die fungeren als telefoonplek (‘gesprekken zijn gewoon te volgen’), en lage bankjes (‘zitting te diep en rugleuning te laag’) zijn verre van praktisch. ‘Een van de leidinggevenden, die weet wat het is om rugklachten te hebben, zegt zijn medewerkers te hebben verboden om op deze bankjes te werken’, staat in het rapport.

Aanbevelingen
Een opsomming van enkele andere klachten: een sombere sfeer, onder meer door het gebruik van zwart in het decor. Open werkplekken met te weinig privacy, onduidelijke iconen en bewegwijzering en vieze wc’s en werkplekken. De onderzoekers komen met maar liefst 42 aanbevelingen. Zo moet er volgens hen betere bewegwijzering komen, en geluidsdichte cellen waarin mensen kunnen bellen. Ook moet er functioneler meubilair komen, en worden onderzocht of er meer kleur in het gebouw kan komen.

Verbeteringen beloofd
Het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar het Rijksvastgoedbedrijf onder valt, laat weten de klachten serieus te nemen. 'Er wordt gewerkt aan een mix van verbeteringen op het gebied van facilitaire voorzieningen, inrichting en kleurgebruik voor verdere verbetering.' (ANP)

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Wel eens een bijeenkomst gehad in één van de grote zalen, het heeft de sfeer van ene uitvaartcentrum (ja we kregen koffie met een koekje :) )
Cornelis
Het flexwerken heeft veel voordelen en het is dan ook prettig dat je de mogelijkheid hebt om overal te kunnen werken als dat uitkomt.



Organisaties moeten echter niet de behoefte van medewerkers onderschatten om gewoon dagelijks in contact te staan met hun directe collega's en in hun nabijheid te willen/kunnen werken.



Als een deel van de werkplekken structureel leeg is dan is het uiteraard te overwegen om de verhouding werkplekken-medewerkers aan te passen, maar het aanpassen van die verhouding als middel om flexwerken te stimuleren lijkt mij totaal verkeerd. Dan wordt flexwerken een bittere (opgelegde) noodzaak in plaats van een prettige manier om flexibel te werken...
Paul / projectleider
@Cornelis, je bedoelt de behoefte van de medewerker centraal zetten zodat hij/zij zo productief mogelijk zijn werk kan doen, hmmm. Klinkt als een heel verrassend concept...
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Overheidsgebouwen kosten vaak al bij de bouw honderden miljoenen aan gemeenschapsgeld en staan ook vaak leeg waardoor ze ook nog eens vele miljoenen extra kosten vanwege de leegstand. Het beste is m.i. om bestaande overheidsgebouwen zoveel mogelijk te transformeren tot woonruimte, zodat de huizenmarktbubbel ook eens een keer leeg loopt en woningen weer betaalbaar worden voor iedereen. Natuurlijk wèl de grenzen sluiten, dus zonder het gedateerde open grenzen verdrag van Schengen uit 1985, anders blijft het dweilen met de kraan open. De bewuste ambtenaren kunnen thuis blijven en gaan telewerken uit hun fiscaal aftrekbare werkkamer thuis en ook nog een beetje op de kindertjes letten. Dit scheelt ook files en CO2 uitstoot.
Wottsjer
Wie het genoegen had het prachtige gebouw van Hoogstadt voor destijds VROM te gebruiken die weet wat de verbouwing kapot gemaakt heeft. En daar had de Telegraaf ook geen goed woord voor over: gigantische lege ruimtes waren er, schande! Anderzijds wordt er nu vooral ook een hoop op het gebouw gekankerd om redenen die niets met het gebouw te maken hebben, maar met het flexwerken. Het is kennelijk de 'heren' van IenW en BuZa niet sjiek genoeg als ze geen eigen kamer met uitzicht over de stad hebben. En de Telegraaf maakt er weer een enorm overdreven smakelijk verhaal van. Voor Henk en Ingrid, stumperds.
Cornelis
@p: Dat zijn jouw woorden. Ik wijs er alleen op dat de gemiddelde ambtenaar een (m.i. zeer begrijpelijke) behoefte lijkt te hebben om in direct contact te staan met zijn of haar collega's op de werkvloer.



Ik maak dat keer op keer mee bij organisaties waar men al dan niet gedwongen aan het flexwerken is: uiteindelijk kluiten directe collega's toch weer samen en mijn mening is dat je je als organisatie voor de gek houdt als je daaraan voorbij gaat.
Hoekstra / Ambtenaar
Aandoenlijk bijna om te lezen dat deze collega's zich nog opwinden over dit soort dingen. Niet doen, laat het gaan. Als onze bazen denken dat het zoeken naar werkplekken die er niet zijn, het belemmeren van collegiaal overleg en het voeren bijkans ovetstaanbare telefoongesprekken een impuls voor de productiviteit zijn: laat ze in de waan. Maar doe één ding niet: thuiswerken want dat is dus het huisvestingsprobleem vd baas oplossen tlv de eigen beurs. Niet klagen maar dragen en voor de rest leuke dingen doen.
eric / ambtenaar
Voor "opvang Asielzoekers" en de "Terugkeer en Vertrek", is zo'n deprimerende omgeving en de chaos toch een passende vorm?
henk
De overheid is ziek gemaakt door de VVD, CDA en D’66. Ook de PvdA heeft een bijdrage geleverd. Het gevolg is te weinig personeel, slechte en te dure automatisering, vertrek hoogwaardig gekwalificeerd personeel, en slecht management. Voila: alle ingrediënten zijn aanwezig om ook nog slechte besluiten over huisvesting te nemen. Dit is in alle sectoren waarneembaar. Er wordt zo dagelijks heel veel gemeenschapsgeld weg gegooid.
H. Wiersma / gepens.
Het probleem bij het Rijk is kennelijk dat ze zelfs hun eigen personeel niet eens bij de inrichting van hun gebouwen betrekken. Het polderen blijft bij het Rijk in het algemeen overigens ver achter vergeleken met de andere Overheidssectoren.
Advertentie