Advertentie
carrière / Nieuws

UWV: personeelstekorten beperken banengroei

Licht, maar toch: het UWV voorziet in 2025 jaar een afname van het aantal banen in het openbaar bestuur.

05 juni 2024
Lichte daling
Shutterstock

Licht, maar toch: het UWV voorziet in 2025 jaar een afname van het aantal banen in het openbaar bestuur. Waar de groei in die sector jaren achtereen fors was, voorspelt het UWV volgend jaar een banenkrimp van 0,7 procent.

Recruitment Business Partner Data en Dienstverlening

BMC
Recruitment Business Partner Data en Dienstverlening

WMO Consulent

BMC
WMO Consulent

Corona

Tussen 2020 en 2023 groeide het aantal banen in het openbaar bestuur sterker dan de jaren ervoor. Er kwam veel werk bij overheden bij, bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering, verduurzaming, de energietransitie en ruimtelijke ordening. Ook zorgde de coronapandemie voor veel extra werk bij de overheid zoals de uitvoering van diverse steunmaatregelen. In het openbaar bestuur neemt het aantal banen aldus de UWV-arbeidsmarktprognose dit jaar nog toe, maar wordt er voor 2025 juist een krimp voorzien.

Vergrijzing

Met name het aflopen van de afhandeling van coronamaatregelen remt in 2025 de hoge groei van de afgelopen jaren. Er ontstaan nog wel vacatures, omdat er in het openbaar bestuur relatief veel 55-plussers werken die binnen afzienbare tijd de arbeidsmarkt verlaten vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Per saldo zorgt dit voor een lichte banenkrimp van 0,7 procent, aldus de prognose van het UWV.

Aanhoudende krapte

Sectorbreed wordt in 2024 en 2025 een stabilisering van de banengroei voorzien. Het aantal ontstane vacatures groeit licht. In sectoren als zorg en welzijn en specialistische zakelijke diensten stijgt het aantal banen snel, terwijl het aantal banen in de landbouw, bouw, nauwelijks stijgt of – zoals in het openbaar bestuur en de industrie – zelfs daalt. De banengroei in veel sectoren wordt volgens het UWV belemmerd door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt.

Nieuw talent

‘Er zijn inmiddels al twee en een half jaar meer vacatures dan werklozen. Een unieke situatie. De spanning op de arbeidsmarkt is weliswaar iets afgenomen maar we spreken nog steeds van een krappe arbeidsmarkt’, aldus Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie en –advies van het UWV. ‘Naast blijvende aandacht voor werving en behoud van werknemers, zullen werkgevers ook moeten kijken naar andere oplossingen, zoals het aanboren van nieuw talent of door het werk anders te organiseren.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie