Advertentie
carrière / Nieuws

Fries Statenlid ChristenUnie uit fractie gezet

De Statenfractie van de ChristenUnie in Friesland heeft Margreet Jonker uit de fractie gezet na een klacht over haar ‘in de privésfeer’.

07 september 2023
Provinciehuis Friesland
Het provinciehuis van FrieslandShutterstock

Het Friese Statenlid Margreet Jonker (ChristenUnie) is door haar partij uit de fractie gezet. Eerder was ze al geschorst, nadat er een klacht over haar was binnengekomen. Die klacht is onderzocht door de Provinciale Unie, het samenwerkingsverband van lokale fracties in de provincie, en het advies is om Jonker het fractielidmaatschap te ontnemen. Dit advies neemt de fractie over.

Unitmanager Bedrijfsvoering en Financiën

Stroomopwaarts via Galan Groep
Unitmanager Bedrijfsvoering en Financiën

(Strategisch) beleidsadviseur Economie

Gemeente Zoetermeer
(Strategisch) beleidsadviseur Economie

Geloofwaardigheid staat voorop

Om wat voor klacht het precies gaat is niet bekendgemaakt, maar het is ‘een klacht in de privésfeer’. In het belang van een zorgvuldige klachtenbehandeling werd Jonker afgelopen juli tijdelijk geschorst, zolang de behandeling van de klacht liep. Het bestuur van de Provinciale Unie heeft het onderzoek onlangs afgerond en dus geadviseerd om het fractielidmaatschap van Jonker te beëindigen. ‘Voor de ChristenUnie is van belang dat de geloofwaardigheid van volksvertegenwoordigers boven alle twijfel verheven is’, schrijft de partij in een verklaring.

Het valt ons zwaar

Jonker was, samen met fractielid Matthijs de Vries, onderhandelaar van de ChristenUnie bij de coalitiebesprekingen in de provincie. Zij werd tijdens haar schorsing vervangen Jantsje van der Veen, die op 12 juli was geïnstalleerd. Na het akkoord werd De Vries gedeputeerde, waarna Van der  Veen, een week na haar installatie, fractievoorzitter werd. Jonker werd vervangen door commissielid Petra Ellens. Het enige wat Van der Veen wil zeggen over het overnemen van het advies is dat ‘het een besluit is dat ons allen zwaar valt’, meldt Omrop Fryslân.

Ik had nog geen 24 uur om te reageren op het besluit

Het voormalige Friese CU-Statenlid Margreet Jonker

Geen inzage in rapport

Tegen dezelfde zender zegt Jonker dat de privékwestie ‘niets met de ChristenUnie te maken heeft’. Details kan ze niet vertellen, want ze wil geen andere mensen beschadigen. ‘Dit is een uitermate verdrietige zaak, met alleen maar verliezers. Ik had graag gewild dat het anders was gegaan.’ Ze is verbaasd over het besluit en over de gang van zaken is ze niet te spreken. Zo heeft ze geen inzage gehad in het rapport, maar alleen de beslissing gehoord. ‘Ik had nog geen 24 uur om te reageren op het besluit.’

Niet zelf opstappen

Volgens Van der Veen was het geen besluit van de fractie om geen inzage te geven, maar was dit aan het CU-bestuur. Jonker is verzocht of ze zelf wilde opstappen, maar daar zag ze geen reden toe. Wel verlaat ze de ChristenUnie, maar of ze in beroep gaat en of ze Statenlid wil blijven weet ze nog niet. Ze blijft wel griffier in de gemeente Dantumadeel. De situatie zit dat werk niet in de weg, vindt Jonker. Omrop Fryslân meldde eerder dat raadsleden in die gemeente moeite hadden met de rol van Jonker als onderhandelaar. Als griffier van de gemeente zou ze juist politiek neutraal moeten blijven.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De dictatuur in sommige instellingen lijkt hier toe te slaan.
Advertentie