Advertentie
carrière / Nieuws

Advies jonge ambtenaar: 'Comformeer je niet'

Niet doen wat je collega's doen, maar je eigen weg kiezen. Dat en meer onconventionele adviezen geeft de huidige Ambtenaar van Jaar aan zijn generatiegenoten die bij de overheid werken of willen werken.

20 juli 2017

'Er gaan wel heel veel deuren voor me open die eerder voor mij gesloten bleven. Maar ik blijf er redelijk cool onder’, grijnst Teun. De huidige Jonge Ambtenaar van het Jaar is Teun Meulepas (31), provincieambtenaar bij Noord-Brabant. Zijn titel verdiende hij begin dit jaar onder meer door zijn sterke persoonlijkheid, aldus de jury, en omdat hij lef heeft en risico durft te nemen. Een half jaar na de uitreiking is die instelling duidelijk niet veranderd. ‘Conformeer je niet aan een mentaliteit van negen tot vijf of een kantoorcultuur’, adviseert hij. ‘Ga gewoon je eigen gang, zeg desnoods dat je collega’s zich er niet mee moeten bemoeien’, lacht hij zelfbewust. ‘Verzeker ze dat het goed komt, maar dan op jouw manier’. 

De 'Jonge Ambtenaar van het Jaar', georganiseerd door FUTUR, is zo'n beetje de hoogste onderscheiding die je als jonge overheidsprofessional kan krijgen. De trofee voorspelt een glasrijke toekomst in de publieke sector. Wat is er geworden van de winnaars van weleer? Binnenlands Bestuur zoekt deze zomer een aantal 'oude' jonge ambtenaren op.

Aanbiedingen

Teun is beleidsmaker Duurzame Energie bij de provincie. Sinds zijn winst bij de Jonge Ambtenaarverkiezing heeft hij echter verschillende aanbiedingen gehad. ‘Drie adviesbureaus hebben me benaderd en ook een politieke partij heeft even gepeild’, lacht hij. ‘Maar zo zit ik niet elkaar. Ik heb het goed naar mijn zin hier bij Noord-Brabant, ik krijg ook heel erg veel vrijheid. Als ik dat vergelijk met vrienden die in het bedrijfsleven werken, heb ik echt de meeste ruimte in mijn werk. Los daarvan, de provincie Noord-Brabant heeft mij heel veel kansen gegeven en ik wil die klus afmaken. Over een tijdje zien we wel weer verder’. 


Koning
Een van de deuren die voor hem openging was die van het Paleis Noordeinde. De koning had hem uitgenodigd voor de zogenoemde ‘Uitblinkerslunch’. ‘Het was echt zo sjiek als je zou verwachten’, vertelt Teun. ‘Lakeien, goud en zilver, het was net een sprookje’, beschrijft hij. ‘De setting was heel formeel, maar de gesprekken juist weer niet. Maar dat kan ook liggen aan mijn tafelgenoten. Behalve een aantal wetenschappers zat ik naast Gerard Joling’, lacht hij. Het gesprek met koning Willem Alexander was ontspannen. ‘Het is gewoon een hele leuke vent, we hebben het over onderwerpen gehad waar de koning zich in het openbaar niet uitspreekt. Over de sociale dienstplicht bijvoorbeeld, maar ik mag verder niets vertellen over wat hij precies zei’, legt hij uit. (tekst gaat verder onder de foto)
Afbeelding
Teun Meulepas op de 'Uitblinkerslunch' bij de koning (middelste rij, derde van rechts met vlinderstrik)

Sollicitatiecommissie
Als ‘posterboy’ van de ambtenaren wordt hem tegenwoordig vaak om een mening gevraagd merkt Teun. ‘Intern krijg ik bijvoorbeeld regelmatig collega’s over de vloer die benieuwd zijn naar de blik van een jongere ambtenaar. Dat vind ik erg leuk’, vertelt hij. ‘Zo ben ik gevraagd om in de sollicitatiecommissie voor de nieuwe provinciesecretaris plaats te nemen. Ik denk dat het ook nodig is dat er op een andere manier gekeken wordt naar bepaalde zaken, om de overheid een aantrekkelijke werkgever te laten zijn voor de nieuwe generatie ambtenaren.’

Geen vakbondslid
Een van de zaken die volgens hem niet meer bij zijn generatie past zijn de OR en de vakbeweging. ‘Ik ben geen lid van de vakbond en voel me ook niet echt vertegenwoordigd door de OR’, zegt hij. ‘Wat dat betreft mag de overheid als werkgever wel iets meer richting het bedrijfsleven. Ik dop mijn eigen boontjes liever als het om onderhandelen over arbeidsvoorwaarden gaat. Die stapjes en die schaaltjes, ik heb er niets mee. Ik vind het ook vreemd dat je automatisch meer gaat verdienen als je maar lang genoeg op je plek zit, terwijl jongere collega’s misschien veel meer tot stand brengen en de helft van het salaris krijgen’. 

Tegengas

Een hoog salaris, een tevreden manager, een duidelijke planning. Het zijn zaken waar Teun Meulenpas niet zoveel mee heeft. ‘Het gaat mij om het maatschappelijk resultaat, niet zozeer om het geld of een urenoverzicht dat perfect is ingevuld. Als mijn klus nog niet af is dan ga ik in mijn vakantie door en andersom wil ik door de week ook de vrijheid hebben om iets anders te doen.’ Zijn advies aan jonge ambtenaren: ‘Conformeer je niet, ga je eigen weg en laat zien wat je waard bent. Geef een beetje tegengas aan collega’s, maar ook aan bestuurders en politici. Als ambtenaar mag je best een beetje politiek zijn, want aan ja-knikkers heeft niemand wat.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Teun Meulepas / Projectleider Duurzame Energie
Beste B. Theunissen en Anneke, twee duidelijke vakbonds- / OR-lieden,



Bedankt voor jullie bijdrage. Ik maak graag gebruik van de mogelijkheid om even te reageren op jullie reactie. In het interview staat het soms wellicht wat scherp gesteld, maar als je tussen de regels in leest, zie je dat ik de overheid probeer te vernieuwen. Dat dit meteen vertaald wordt in oncollegialiteit vind ik jammer. Ik ben eveneens kritisch (zonder problemen te krijgen) en durf mezelf ook collegiaal te noemen. Ik kan zelfs stellen dat ik iemand die ik nog nooit ontmoet heb niet meteen als een 'naar' persoon zou kwalificeren, over collegialiteit onder (oud) ambtenaren gesproken ;).

Wat betreft de OR en de vakbond. Mag/kan het dat ik me daardoor niet vertegenwoordigd voel? Volgens mij wel. Kan ik het tegelijkertijd wel waarderen dat mensen zoals jullie zich hard ingezet hebben voor de rechten en het salaris wat ik nu heb? Jazeker, dank daarvoor! Zitten daar misschien ook keerzijden aan? Denk 't eerlijk gezegd wel. Misschien hebben al die rechten er wel voor gezorgd dat de gemiddelde leeftijd van de ambtenaar stukken ouder is dan de gemiddelde medewerker in andere sectoren?

Ik heb de waarheid niet in pacht, maar vind het in ieder geval goed om dit te bediscussiëren. Een positieve toon is een wel een voorwaarde. Aan zuurpruimerij heeft niemand wat, aan (nieuwe) oplossingen welllicht wel. In Brabant staat in ieder geval en bakkie koffie klaar om het erover te hebben :)
L.L. Scheppink / Teamleider Juridische Zaken
Ik word toch wel blij als ik dit stukje zo lees. Al ben ik niet meer zo jong als Teun, heel herkenbaar is het stukje wel. Vooral het stukje over je niet conformeren aan is erg herkenbaar.
K. de Beer / Adviseur
Duurzaamheidsambtenaren moeten vooral tegengas blijven geven!
E.T. Theunissen
Een beetje(?) een naar mannetje, meneer Meulepas. Bla bla.

Ik heb 47 jaar gewerkt, altijd hard gewerkt, altijd het werk mee op de eerste rij gezet, niet naar een uur meer of minder gekeken, altijd kritisch geweest (zonder problemen te krijgen), dus niks nieuws onder de zon, altijd collegiaal geweest(!), en steeds actief geweest op het terrein van medezeggenschap (OR en GO).

Deze young professional zegt tegen collega's dat zij zich niet met z'n werk moeten bemoeien, dat OR en GO niet bij zijn generatie passen, dat hij zijn eigen boontjes liever dopt in de onderhandelingen over zijn arbeidsvoorwaarden, en dat hij niks heeft met "stapjes en schaaltjes".

Ja, deze jonge hemelbestormers met meestal al een goed (aanvangs)salaris kennen we wel. Hij heeft het erg naar de zin bij de provincie. Prima! Maar wie heeft geregeld dat het allemaal zo goed voor mekaar is?! Niet mensen die alleen aan zichzelf hebben gedacht. Niet mensen die alleen naar hun eigen belang hebben gekeken.

Na verloop van tijd zal meneer Meulepas wel gaan inzien wat de echte waarden zijn.
annelies
Helemaal eens met B. Theunissen. Als meneer Meulepas nou kennis van zaken had, was het nog tot daar aan toe. Maar hij weet alleen dat hij goed voor zichzelf zal zorgen en dat zijn collega's het zelf mogen uitzoeken. Je mag hopen dat je organisatie niet vol zit met dit soort collega's, want dan is de collegialiteit wel heel ver te zoeken.
Advertentie