Advertentie
carrière / Nieuws

Vakbonden: 8 procent extra voor gemeenteambtenaren

Om op de arbeidsmarkt beter te kunnen concurreren met andere werkgevers, willen de vakbonden het aantal verlofdagen verhogen.

18 september 2023
Ambtenarenbonden willen 8 procent loonontwikkeling in 2024

Vakbonden FNV, CNV en CMHF willen dat gemeenteambtenaren er volgend jaar qua salaris 8 procent op vooruitgaan. Dat is hun inzet voor de onderhandelingen over een nieuwe cao gemeenten die deze week beginnen.

Manager Wonen

Publiek Netwerk in opdracht van Woontij
Manager Wonen

Strategisch Adviseur Jeugd

Publiek Netwerk in opdracht van Gemeente Huizen
Strategisch Adviseur Jeugd

Loonontwikkeling

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt in de vandaag gepresenteerde inzetbrief op het gebied van loonontwikkeling geen percentages. ‘We willen voor de cao 2024 een loonontwikkeling afspreken waarmee de gemeentelijke sector zich goed positioneert tegenover de omliggende sectoren in de overheid. De ruimte voor loonontwikkeling in 2024 wordt mede bepaald door de verwachte pensioenpremieontwikkeling in 2024’, aldus voorzitter Ton Heerts van het College voor Arbeidszaken van de VNG.

Inflatie

In de vorige cao – die van 2023 – werd de arbeidsvoorwaardenruimte voor het grootste deel vertaald in een nominale verhoging, vanwege de druk van de inflatie op de koopkracht van medewerkers met lagere inkomens. Voor de komende cao gaat de voorkeur van de werkgevers uit naar afspraken over een procentuele salarisverhoging. Uitgangspunt is traditiegetrouw ‘een passende loonontwikkeling’.

Minimumloon

Omdat de FNV gaat voor koopkrachtbehoud en verbetering voor alle gemeentelijke medewerkers is het volgens die vakbond noodzakelijk dat er in de cao afspraken komen over automatische prijscompensatie en naast een nominale verhoging van het salaris van eerst 100 euro daarna nog eens 8 procent loonstijging. CNV en CMHF gaan enkel voor die 8 procent, maar waarbij de CNV wel aantekent dat de ontwikkeling van de inflatie goed in de gaten moet worden gehouden. Wat de FNV betreft wordt bovendien het minimumloon verhoogt naar 16 euro. ‘De inflatie heeft het inkomen van de gemeenteambtenaren in de lage schalen uitgehold. De overeengekomen 14 euro in de cao 2021-2022 is mooi maar niet meer toereikend als gevolg van de hoge inflatiecijfers’, aldus de vakbond.

Arbeidsmarkttoelage

Om gemeenten een betere concurrentiepositie te geven op de krappe arbeidsmarkt, wil de VNG dat werkgevers een hogere arbeidsmarkttoelage kunnen toekennen: 15 procent in plaats van de huidige 10 procent. De CNV-onderhandelaren wil nog verder gaan en de huidige arbeidsmarkttoelage verhogen tot 20 procent en de mogelijkheden voor toekenning verbreden. ‘Het moet voor gemeentelijke organisaties mogelijk zijn uitzonderlijke talenten aan te trekken en vast te houden’, aldus de vakbond.

Verlofdagen

Om op de arbeidsmarkt beter te kunnen concurreren met andere werkgevers, willen de vakbonden bovendien het aantal verlofdagen verhogen. Dat moet bijdragen aan een aantrekkelijk werkgeverschap. ‘Veel werknemers vertrekken naar andere overheden, voornamelijk het rijk. Om concurrerend te zijn willen wij het aantal bovenwettelijke verlofuren ophogen van 50,4 uur naar 72 uur (twee weken) per jaar’, aldus FNV. CNV houdt het bij het minimaal gelijktrekken verlof aan verlofsaldo van het rijk: 64 uur.

Alle onderhandelende partijen gaan voor een cao met een looptijd van één jaar, al staan de werkgevers ook open voor mogelijkheden voor een langere looptijd. De start van de cao onderhandeling is aanstaande vrijdag 22 september.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie