Advertentie
carrière / Nieuws

Imago saai, traag en bureaucratisch kleeft aan gemeente

De perceptie van de bedrijfscultuur bij een gemeente is dat er veel regels zijn en dat de organisatie vooral star en conservatief is.

12 juni 2023
Verveelde werknemer
Shutterstock

Goede secundaire arbeidsvoorwaarden en een goede werk-privébalans maken het werken bij een gemeente aantrekkelijk. Dat positieve beeld wordt echter overschaduwd door het imago dat sterk aan de gemeente kleeft: dat van een saaie, trage en bureaucratische werkgever.

Principal recruitment consultant

BMC
Principal recruitment consultant

Klantmanager Werk Brabant

BMC
Klantmanager Werk Brabant

Maatschappelijke impact

Dat blijkt uit onderzoek van Sparkey/Motivaction in opdracht van A&O fonds Gemeenten naar het imago van werken bij gemeenten onder ruim duizend Nederlanders. ‘Spontaan denkt een groot deel van de doelgroep als eerste aan saai en traag als ze denken aan werken bij een gemeente. Positieve associaties als goede arbeidsvoorwaarden en maatschappelijke impact worden ook genoemd, maar deze lijken overschaduwd te worden door de negatievere associaties’, aldus de onderzoekers.

Bedrijfscultuur

Ook is de perceptie van de bedrijfscultuur dat er veel regels zijn en denkt een minderheid dat de gemeente als werkgever flexibel en vooruitstrevend is. Een substantieel deel van de Nederlandse beroepsbevolking ziet werken bij de gemeente als star en conservatief. Ook is er twijfel of de gemeente uitdagend werk en zelfstandigheid biedt. Minder dan de helft van de respondenten verwacht bij de gemeente uitdagend werk en veel verantwoordelijkheid.

Kleine gemeente

Ondanks de vele negatieve associaties waarop de onderzoekers stuiten, ontwaren zij nog wel enkele lichtpuntjes. Zo blijkt de publieke sector in trek bij de beroepsbevolking. Meest favoriete werkgever is het rijk, maar direct daarna komt de gemeente. Daarbij gaat de voorkeur uit naar een kleine gemeente en het liefst een kleine gemeente dichtbij huis.

Kansen

Er liggen dus zeker kansen voor gemeenten om ook op de huidige krappe arbeidsmarkt aan personeel te komen. Zaak is het dan volgens de onderzoekers wel om het heersende imago van een saaie, trage bureaucratische werkgever om te buigen of bij te stellen. ‘Overheidsinstanties zijn met een goede reden bureaucratischer en daarmee trager dan veel commerciële organisaties. Daarom is het juist belangrijk om als gemeente te laten zien wat hier qua werkgeverschap tegenover staat’, zo luidt hun belangrijkste advies. ‘Benadruk de parels van de gemeente als werkgever: goede (secundaire) arbeidsvoorwaarden en een goede werk privébalans.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie