Advertentie
carrière / Column

Werf eens een vrouw

Te vaak hoor ik nog: ze (lees: vrouwen) zijn er niet, of: we kunnen ze niet vinden. Wat kunnen jij en ik vandaag nog doen?

28 juli 2022

Het is zomer: een tijd van rust en reflectie? De volgende verkiezingen lijken in ieder geval nog ver weg. Een moment bij uitstek dus om na te denken over mogelijkheden om meer vrouwen voor de politiek te werven. En tijd om actie te ondernemen, want we kunnen niet vroeg genoeg beginnen. Te vaak hoor ik nog: ze (lees: vrouwen) zijn er niet, of: we kunnen ze niet vinden. Wat kunnen jij en ik vandaag nog doen?

Verreweg de belangrijkste en meest voor de hand liggende actie: benader zelf eens een vrouw. Meer dan één kan natuurlijk ook. Je kent ongetwijfeld vrouwen in je omgeving waarvan je denkt dat ze geschikt zouden zijn voor de politiek. Herhaal dit gerust vaak en overal waar je komt. Vrouwen worden namelijk niet alleen minder benaderd, maar ook minder vaak vanuit verschillende hoeken gevraagd. Terwijl dit juist kan helpen om de stap te zetten. En ik zou daaraan toevoegen: schroom niet om ook vrouwen te benaderen met wie je het inhoudelijk oneens bent. Dit is een maatschappelijk probleem: links of rechts, voor of tegen doen er nu even niet toe.

Nu we toch bezig zijn: wat betekent dat eigenlijk, geschikt voor de politiek? Denk eens wat langer en breder na over wat dat voor jou betekent – of zou moeten betekenen. De Amerikaanse organisatie ‘She should run’ die vrouwen helpt de politiek in te gaan zegt daar iets moois over: if you care, you’re qualified. We hoeven niet allemaal een keiharde debater of netwerker te zijn. Sterker nog: juist meer verscheidenheid maakt onze politiek beter. Wat zouden goede eigenschappen kunnen zijn die iemand voor jou ‘geschikt’ maken? Integer? Coöperatief? Ruimdenkend? Zet er eens drie op papier en kijk vanaf daar bij wie je die eigenschappen terugziet. En werf dan veel en vaak.

En wat kunnen we indirect doen om meer vrouwen te werven? Geen online of offline haat tegen (vrouwelijke) politici verspreiden is ook een belangrijke. Dit spreekt misschien voor zich, tegelijkertijd zijn agressie en intimidatie tegenover politici recent weer toegenomen. Ook in het werven van vrouwelijke kandidaten heeft dit schadelijke effecten, omdat het afschrikkend kan werken. Wat we wél kunnen doen is vrouwen die al politiek actief zijn in onze omgeving eens in het zonnetje zetten, bijvoorbeeld via onze eigen sociale media. Deel een kort interview met deze vrouw, of schrijf eens op wat je in haar waardeert, en deel dit op je eigen kanalen. Dit geeft niet alleen een boost aan het netwerk van de vrouw in kwestie, maar maakt haar ook zichtbaar voor andere vrouwen. Vrouwelijke rolmodellen spelen een belangrijke rol in het ontwikkelen van ambitie bij andere vrouwen om de politiek in te gaan.

In de rust van de zomer ga ik meteen een vrouw benaderen en zeggen: ik vind jou geschikt voor de politiek. Dan hoeven we hopelijk nooit meer te horen: ze zijn er niet.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie