Advertentie
carrière / Nieuws

Opnieuw 7.000 banen erbij in openbaar bestuur

Evenveel openstaande vacatures bij de overheid, de spanning op de arbeidsmarkt blijft onverminderd hoog.

14 februari 2024
Vacatures
Shutterstock

Het aantal banen blijft groeien. In het vierde kwartaal kwamen er in Nederland 45.000 bij, waarvan 7.000 in het openbaar bestuur.

Adviseur Informatiebeveiliging | Ontwikkelprogramma

BMC
Adviseur Informatiebeveiliging | Ontwikkelprogramma

Junior consultant inkoop en contractmanagement | publieke sector | omgeving Den Haag

Yacht
Junior consultant inkoop en contractmanagement | publieke sector | omgeving Den Haag

Gespannen

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het vandaag gepresenteerde kwartaalbericht arbeidsmarkt. Met een daling van zowel het aantal werklozen (6.000) als het aantal vacatures (5.000) bleef de arbeidsmarkt in het vierde kwartaal van 2023 net zo gespannen als in het derde kwartaal.

Grote banengroei

Het openbaar bestuur was een van de bedrijfstakken met een grote banengroei. Met 7.000 banen erbij in het laatste kwartaal van vorig jaar, bleef de sector net achter bij de zorg (+8.000 banen), In de handel, vervoer en horeca kwamen er de meeste banen bij (11.000), kort daarop gevolgd door de bouw (10.000).

Vacatures

Over de gehele linie bezien, blijft het aantal vacatures dalen – al zes kwartalen achtereen. Maar dat geldt volgens de CBS-cijfers niet voor het openbaar bestuur. Daar steeg het aantal openstaande vacatures in het vierde kwartaal zelfs licht ten opzichte van het derde kwartaal: van 25.700 naar 25.800.

Aantal banen

Met een groei van 45.000 (0,4 procent) komt het totaal aantal banen op 11,6 miljoen. Over heel 2023 zijn er gemiddeld 173.000 banen bij gekomen. In die cijfers zijn alle banen meegeteld, voltijd en deeltijd. In de afgelopen negen jaar is het aantal banen met bijna 1,8 miljoen toegenomen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het hebben/creëren van banen bij het openbaar bestuur slokt al een veel te groot deel op van de publieke inkomsten (o.a. belastingen). Als een evenwichtige verhouding (balans) tussen de (personeels) uitgaven en de publieke inkomsten ontbreekt leidt dit tot extra lastenverhogingen voor burgers en bedrijven. Van wat ooit een compacte Overheid moest worden/zijn is de laatste 10 jaar maar weinig terecht gekomen.
Advertentie