Duitse federale ambtenaren mogen als ze voor het werk met de trein reizen twee zitplaatsen reserveren. Op die manier zijn ze verzekerd van een lege stoel naast hen en kunnen ze meer afstand houden van medepassagiers.
Extra zitplaats in trein voor Duitse ambtenaar
Duitse federale ambtenaren mogen als ze voor het werk met de trein reizen twee zitplaatsen reserveren. Op die manier zijn ze verzekerd van…
De extra gereserveerde zitplaats komt voor rekening van de wekgever, de staat. De federale wet op de reiskosten is er speciaal voor gewijzigd om dit mogelijk te maken.
Kwartier-regel
Of de regeling in de praktijk ook werkt is zeer de vraag. Volgens een woordvoerder van de Deutsche Bahn geldt namelijk dat de aanspraak op een zitplaats vervalt als deze een kwartier na vertrek nog steeds niet is bezet, zo liet hij de ARD weten. Ook Pro Bahn zet vraagtekens bij de maatregel. Passagiers zullen volgens de reizigersorganisatie niet blijven staan als ze een lege zitplaats zien.
Ook vanuit de politiek is er kritiek op de maatregel en dan met name omdat de afstandsregel in treinen alleen voor medewerkers van de Duitse centrale overheid geldt en niet voor alle passagiers. Zo vinden de Groenen het lastig te verantwoorden dat voor ambtenaren andere criteria gelden dan voor de rest van de bevolking.
Reserveringsverplichting
In Duitsland wordt al enige tijd gediscussieerd over een algemene reserveringsplicht voor treinen. Daarmee zou het aantal reizigers in de hand kunnen worden gehouden. De Deutsche Bahn weigert tot nu toe zo’n reserveringsverplichting voor langeafstandsdiensten in te voeren.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
"Op die manier zijn ze verzekerd van een lege stoel naast hen en kunnen ze meer afstand houden van medepassagiers."
Wat een walgelijke actie van de Duitse overheid.
Blijkbaar zijn er weer "menschen" en "Übermenschen" in Duitsland.