Advertentie
carrière / Nieuws

Leger rijksambtenaren groeide met 10.000 fte in 2021

Het aantal banen bij het rijk neemt toe, maar door hybride werken zijn er minder kantoren nodig. De toekomst? Werken in regionale hubs.

29 september 2022
Meer werk bij de rijksoverheid

Op 1 januari telde het rijk 321.396 fte ruim 10.000 meer dan in 2021. De stijging van 3,2 procent is met name te zien bij de ministeries en de zbo’s (circa 5 procent). Tot 2026 komen daar naar verwachting nog 1.000 fte bij.

Gemeentesecretaris / Algemeen directeur

Bestman · Bestuur & Management in opdracht van Gemeente Hardenberg
Gemeentesecretaris / Algemeen directeur

Voorzitter Rekenkamer gemeente Breda (via PublicSpirit)

gemeente Breda
Voorzitter Rekenkamer gemeente Breda (via PublicSpirit)

De stijging van de rijkswerkgelegenheid ten opzichte van vorig jaar is zichtbaar in negen provincies. In Overijssel, Noord-Holland en Limburg bedraagt de stijging rond 2 procent. De stijging is relatief het grootst in Utrecht, Groningen en Zeeland. Ten opzichte van vorig jaar daalt de rijkswerkgelegenheid in de provincies Friesland, Flevoland en Noord-Brabant. Die in Friesland en Flevoland neemt met 2 procent af, in Brabant met 1 procent.

Prognoses tot 2026

Het overzicht met de prognoses voor de periode tot 2026 laat in de meeste provincies een kleine stijging van de rijkswerkgelegenheid zien. De provincies Friesland en Utrecht vormen hierop een uitzondering. Voor Friesland is de daling tot 2026 voorzien op 0,6 procent, voor Utrecht op 1 procent.

Regionale hubs

Door de mogelijkheid van hybride werken, heeft het rijk mogelijk minder panden en anders ingerichte werkplekken nodig. Denkbaar is volgens verantwoordelijk minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken dat er een grotere behoefte aan werkplekken ontstaat dichterbij de woonadressen van rijksambtenaren. Die kunnen of moeten in de toekomst wellicht gaan werken in zogeheten regionale hubs, verspreid over het hele land. ‘Deze ontwikkeling biedt kansen voor de regio’s buiten de Randstad. Daarbij hoort medegebruik met andere overheden, zoals provincies en gemeenten, tot de mogelijkheid. In de toekomst zou de standplaats en de reistijd ernaartoe minder leidend kunnen zijn voor de regio waar een rijksambtenaar woont’, aldus de minister.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 18 van deze week.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Dit is wel een héél schril contrast vergeleken met de personele situatie bij o.a. de Gemeenten.
Nico Bos
Dus daar zijn al die gemeenteambtenaren gebleven; ze hebben het hogerop gezocht. Je werkt daar minder voor meer geld, wie houdt ze tegen?
Hielco Wiersma
@Nico Bos. Je gelooft toch zelf niet dat het zo zit.
De situatie is dat het Rijk al jarenlang veel taken 'over de schutting' gooit naar de Gemeenten. Diezelfde Gemeenten moeten die taken vervolgens ook nog eens met minder geld en minder personeel en een slechte arbeidsmarkt uitvoeren/oplossen om financieel rond te komen.
Het Rijk stoot taken af en trekt ruim 10.000 werknemers meer aan dan er al zijn. Zou er -behalve Nico- nog iemand zijn die deze ontwikkeling kan volgen en begrijpen?
Advertentie