Advertentie
carrière / Nieuws

Werkgever nog weinig bezig met duurzame inzetbaarheid

Volgens het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid is het slecht gesteld met het beleid om ambtenaren te stimuleren zich te ontwikkelen. Het is wetenschappelijk bewezen dat werknemers die aan persoonlijke ontwikkeling doen en zich uitgedaagd voelen, gemotiveerder zijn en productiever.

02 oktober 2017

Er zit nog niet veel schot in het invoeren van duurzame inzetbaarheid bij overheidsorganisaties. Veel werkgevers doen wel hun best om rekening te houden met de wensen van het personeel. Toch lijkt  actief beleid om ambtenaren beter inzetbaar te maken nog te ontbreken. Dat is een van de conclusies van het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid. Een ding lijkt duidelijk naar voren te komen uit het onderzoek: het blijft een worsteling voor veel organisaties.

Ontwikkeling

‘Duurzame inzetbaarheid’ is een term die steeds vaker opduikt nu we langer moeten doorwerken. Het is in feite het beleid dat ervoor zorgt dat werknemers gemotiveerd en productief zijn terwijl het het type werk verandert en ambtenaren nieuwe uitdagingen zoeken. Werkgevers moeten daarom oog hebben voor de ontwikkeling van de ambtenaar, zodat die vroeg of laat in aanmerking komt voor een andere baan of functie. Aan het onderzoek van het onafhankelijk Platform Duurzame Inzetbaarheid deden 2102 werknemers mee, voornamelijk werkzaam bij de overheid.


Weinig vooruitgang

‘ Er is geen vast recept, geen 5-stappenplan dat bedrijfsorganisaties op een achternamiddag in een paar uurtjes kunnen implementeren om het af te vinken met de constatering  “zo, nu zijn we duurzaam inzetbaar”, aldus de onderzoekers. ‘Het onderwerp blijft om aandacht vragen in de meeste organisaties. Er is relatief weinig vooruitgang te melden, vergeleken met vorig jaar’. 

 
Geen prioriteit

Het lijkt er dus op dat duurzame inzetbaarheid geen al te hoge prioriteit heeft bij de meeste overheden. Bijna een op drie (31 procent) ondervraagden weet het niet van zijn of haar eigen organisatie, en 24 procent is het eens met die stelling, slechts 19 procent vindt van niet. ‘Het enthousiasme voor duurzame inzetbaarheid is in de meeste organisaties nog niet bijzonder groot’, concluderen de onderzoekers, ‘het animo is tussen 2016 en 2017 ook niet toegenomen. Ondanks het groeiend besef dat het onderwerp nu wel enige prioriteit heeft gekregen'. 

Wetenschappelijk bewijs

‘Er is ongelooflijk veel wetenschappelijk bewijs dat mensen die zich kunnen ontwikkelen, maatwerkafspraken hebben en uitdagende taken krijgen op langere termijn tevredener zijn’, zegt Cristel van de Ven, beleids- en organisatiewetenschapper. ‘Daarnaast zijn die werknemers ook nog eens meer betrokken en productiever. Er is dus heel veel bewijs dat investeren in duurzame investering loont, de kunst is hoe je dat op de directietafel krijgt’. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie