Advertentie
carrière / Nieuws

Prijzenslag (7) Hier wonen is recept voor geluk

Niet omdat ze het breed hebben maar omdat ze het fijnst wonen en werk-privé goed in balans hebben. Dat is de reden dat de Drenten volgens de Brede Welvaartsindicator het hoogst scoren op het 'menselijk welbevinden'. Zeg maar: gelukkig.

24 mei 2018
Drenthe-2.jpg

De promotie naar de eredivisie door FC Emmen zal het geluksgevoel nog een extra boost hebben gegeven. Maar ook voordat dit mirakel plaatsvond, bleken de gelukkigste inwoners van Nederland de Drenten te zijn. Tevreden zijn met je huis maar ook een goede werk-privébalans blijken hét recept voor geluk. Dat doen de Drenties dus goed, want qua inkomen behoren ze niet tot de hoogste van het land. Maar geld is dus niet de enige maatstaf volgens de zogenoemde Brede Welvaartsindicator. Dat is een landelijke ‘geluksmeter’ van de Rabobank en de Universiteit van Utrecht die ons menselijk welbevinden meet. 

Fluitend door het leven
Tientallen prijzen zijn er jaarlijks te vergeven bij de overheid. Denk aan de beste werkgever, de gemeente die zich het beste inzet voor vluchtelingen, de beste jonge ambtenaar of de beste schrijvende ambtenaar. Binnenlands Bestuur zet in de serie ‘Prijzenslag’ grote en kleine bekroningen uit de publieke sector op een rij. En zo’n onderscheiding hoeft heus niet altijd gepaard te gaan met de uitreiking van een glimmende bokaal. Als beste uit de bus komen bij een wetenschappelijk onderzoek is een kroon op zich. En dat is het geval bij de provincie Drenthe. De omstandigheden in deze dunbevolkte regio zijn kennelijk zo goed dat de inwoners over het algemeen fluitend door het leven gaan.
Woonontevredenheid
‘Welvaart is meer dan economische groei alleen’, zegt onderzoeker Bas van Bavel van de Universiteit van Utrecht, ‘de Brede Welvaartsindicator meet daarom niet alleen de economische groei, maar ook andere factoren die de brede welvaart van Nederlanders bepalen zoals werkloosheid, milieu, huisvesting, veiligheid en geluk. Want hoewel de economische groei na de crisis weer op peil is, geldt dit niet voor de brede welvaart. Dat heeft onder andere te maken met de woonontevredenheid’, legt hij uit.

Het Gooi
Volgens de Brede Welvaartsindicator 2017 bestaan er daarom grote regionale verschillen in brede welvaart in Nederland en ook tussen de drie grote steden en de landelijke gebieden. De drie grootste steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben zelfs de laagste brede welvaart van Nederland. De gebieden met de hoogste brede welvaart zijn Noord- en Zuidwest-Drenthe en het Gooi. Interessant is dat Noord- en Zuidwest-Drenthe om heel andere redenen zo’n hoge brede welvaart hebben dan het Gooi.

Werkbalans
In noord-Drenthe blijkt brede welvaart vooral hoger door een hogere woontevredenheid, een betere balans tussen werk en vrije tijd en een hogere veiligheid dan het Nederlandse gemiddelde. In het Gooi daarentegen speelt het hoge besteedbaar inkomen van huishoudens en de lage werkloosheid juist een grote rol in de verklaring van een hoge brede welvaart.

Emmen onderaan
Overigens is het geluksgevoel erg plaatselijk. Want uit ander onderzoek blijkt dat de gemeente Emmen de minst aantrekkelijke grotere gemeente om te wonen. Volgens de laatste Atlas voor Gemeenten is de Drentse plaats qua werkgelegenheid, veiligheid, het culturele aanbod en het huizenaanbod niet veel soeps. Maar hoewel Amsterdam zeer laag scoort in de Brede Welvaartindicator is de hoofdstad wel weer de populairste plek om te wonen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie