Advertentie
carrière / Achtergrond

De leiders van morgen

Voor deze speciale editie van Binnenlands Bestuur slaan de drie jonge ambtenaar netwerken, het Hartmans Netwerk, de Stichting Jonge Ambtenaren en FUTUR, de handen ineen om te vertellen waarom werken bij de overheid zo gaaf is, wat het van je vraagt en dat je kansen kan creëren en kan pakken. We sluiten af met onmisbare tips voor startende en jonge ambtenaren.

12 januari 2018
essayschrijvers.jpg

De jonge talenten van nu zijn de leiders van de toekomst. Leiderschap door de veranderingen die jij aanbrengt, leiderschap door expert te worden in jouw vakgebied, leiderschap door leiding te geven aan collega’s. De overheid is het meest diverse bedrijf dat je zult tegenkomen. Er is altijd een beleidsveld of onderdeel van de organisatie waar je je talenten in kwijt kunt en waarin je je verder kunt ontwikkelen. Van beleidsadviseur tot projectleider of manager en van gezondheidszorg tot sportbeleid of keiharde commerciële business binnen bijvoorbeeld het vastgoedbedrijf. Je bent nooit uitgeleerd, je kunt je blijven ontwikkelen, er wacht altijd een volgende stap. Maar wacht niet totdat deze zich vanzelf aandoet, creëer en pak je eigen kansen.

Werken in de publieke sector is bijzonder. Het vereist verder kijken dan de dag van morgen omdat de wereld om ons heen zich zo snel ontwikkelt. Wat je doet, draagt bij aan de actualiteit en doet er toe. Zoals Karen van Ruiten, finalist van de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar 2017. Zij houdt zich bezig met innovatie in de zorg. Hoe e-health een rol kan spelen in ons dagelijks leven. Denk dan aan het inzetten van de FitBit om hartpatiënten dagelijks te monitoren.

Wat werken bij de overheid van je vraagt
Als jonge ambtenaar breng je nieuwe kennis en inzichten mee. Werken bij de overheid vraagt van je om proactief te zijn en om makkelijk contact te maken met verschillende personen: van de directeur van een woningbouwcorporatie tot de mantelzorgers in een arbeiderswijk. Jonge ambtenaren werken niet van binnen naar buiten, buiten is binnen. Het gaat om lef tonen, grensoverschrijdend werken en verbinden van generaties. Jongeren zijn verandervoerders door de manier waarop ze in hun werk staan. Ze zijn in staat in deze tijd, met een snel ontwikkelende samenleving, kansen te zien en in te spelen op vernieuwing.

De veranderende overheid ben je zelf! Jonge collega’s in je organisatie geven energie: zij hebben een voortdurende mindset gericht op veranderen en verbeteren. Als jonge ambtenaar durf je voor de kudde uit te lopen: geef een flitsende presentatie met een filmpje in plaats van een saaie powerpoint of zet een participatieproces samen met inwoners in hun eigen omgeving op. Weleens nagedacht over minder papier
en meer doen? De uitdaging is aan jou om de collega’s binnen de overheid en organisaties daarbuiten, mee te nemen in je vernieuwingsdrift.

Je komt verder met lef én betrokkenheid. Zorg dat je legitimering op orde is: de overheid – en jij dus ook – werkt voor en aan een samenleving waar alle inwoners hun weg kunnen vinden. Het helpt als je alert bent op vaste patronen en die bevraagt: ‘als we het altijd al zo doen, is dat niet juist een reden om het te veranderen?’ De kunst is om dat ook in acties om te zetten: ga op zoek naar waar je invloed hebt, dat is vaak meer dan je denkt. Spreek je uit, zorg dat je oplossingen aandraagt en sta klaar voor het werk dat daaruit volgt, inclusief de weerstand.

TIPS & TRICKS
Eerlijk is eerlijk: in overheidsorganisaties is vaak sprake van ingesleten patronen en routines waarin je als ambtenaar gevangen kunt zitten. Het gevaar bestaat dat je ook als jonge ambtenaar hierin vastloopt. Het is belangrijk dat overheidsorganisaties ook ruimte maken om de kracht van jonge ambtenaren tot hun recht te laten komen. Belangrijk is om zelf ook bewust ‘jong’ of ‘jong van geest’ te blijven. Dus willen we je tot slot een paar tips meegeven:


- Blijf jong – is het niet in leeftijd, dan wel in denken
- Behoud je creativiteit en zoek inspiratie buiten werk: ga naar het strand, sport, speel toneel of doe niks. Ruimte geeft ideeën!
- Kies een sparringspartner: leer van de ervaring van anderen, juist de oudere collega’s!
- Pak projecten aan waar jíj energie van krijgt en doe wat nodig is.
- Maak keuzes. Wees je ervan bewust dat je niet altijd gelijk hebt. Kies wat je interesseert en verdiep je daar in. Vier je winst en leer van je fouten.
- Lees: lees de vakbladen, praat met collega’s, stel vragen, pak er zo nu en dan een krant bij (onderschat het regionale nieuws niet!), social media: zorg dat je weet wat er speelt.
- Netwerk: praat met anderen over de passie in je werk, maar bovenal, profiteer van de netwerken die er zijn en ga daar naartoe!
- Vakantie: gebruik je vakantiedagen. Je hebt ze niet voor niets. Niet alleen om jezelf weer op te laden, maar ook om je frisse zelf te blijven. Je zult zien dat dit bijdraagt aan je creativiteit.
- Gezelligheid: doe vol overgave mee met uitjes, borrels, lunchlezingen, inspiratiesessies of netwerkdagen en conferenties. Je leert collega’s kennen, ontspant, krijgt nieuwe ideeën en je laat je niet door je werk opslokken.
- Pick Your Battles. Je kan niet elk ‘gevecht’ winnen. Kies bewust waar jij als jonge ambtenaar je energie op inzet.

-------------------------------------------

FUTUR
is het landelijke netwerk voor jonge ambtenaren. We zetten ons in voor verjonging van de publieke sector en zijn een platform voor jonge getalenteerde ambtenaren. We staan in contact met de jong netwerken van de individuele overheidsorganisaties. We organiseren jaarlijks de Jonge Ambtenaar van het Jaar verkiezing, de hoogste onderscheiding voor jonge ambtenaren.

HARTMANS NETWERK
is een netwerk voor young professionals bij decentrale overheden. Met congressen en bijeenkomsten voor en door onze leden richten we ons op het vernieuwen en uitdagen van het openbaar bestuur, gecombineerd met activiteiten gericht op persoonlijke ontwikkeling. Dat inspireert, geeft verdieping in je werk en vergroot je kennis van het werken bij en voor de overheid.

DE JONGE AMBTENARENDAG (JAD)

is een jaarlijks terugkerend evenement voor jonge ambtenaren van alle Nederlandse overheidsinstellingen.
Een organisatie van zo’n twintig mensen werkt een jaar lang aan deze bijzondere dag. De basis is hetzelfde: kennisdelen, inspiratie, uitbreiding van je netwerk en een fantastisch programma. Het thema is ieder jaar weer anders, aansluitend bij de huidige tijdsgeest. De JAD18 vindt plaats in Stichtse Vecht.

Naam: Karin Fahner, lid Hartmans Netwerk
Leeftijd: 31 jaar
Functie: Senior adviseur sport en gezondheid
Bij: Gemeente Leiden

Naam: Lotte van den Elsen, Voorzitter Stichting Jonge Ambtenarendag 2018
Leeftijd: 29 jaar
Functie: Ambtelijk secretaris
Bij: Holland Rijnland

Naam: Emke Westra, voorzitter FUTUR
Leeftijd: 33 jaar
Functie: Procesmanager
Bij: Gemeente Schiedam

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie