Advertentie
carrière / Nieuws

Cao rijk mogelijk woensdag rond

Alles is er bij de onderhandelende partijen voor een nieuwe cao rijk op gericht om woensdag 22 juni tot een resultaat te komen.

22 juni 2022
cao

De onderhandelingen tussen de werkgever en de vakbonden voor een nieuwe cao rijk zijn afgelopen maandag om 21.30 uur gestopt. Alles is erop gericht om woensdag tot een resultaat te komen. ‘We komen steeds dichter bij elkaar in de buurt, maar we zijn er nog niet’, aldus vakbond FNV Overheid.

Teammanager Maatschappelijke Opgaven

Gemeente Lansingerland
Teammanager Maatschappelijke Opgaven

Directeur Huisvesting & Facilitair - Tweede Kamer der Staten-Generaal

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Tweede Kamer der Staten-Generaal
Directeur Huisvesting & Facilitair - Tweede Kamer der Staten-Generaal

Ingewikkeld proces

Dat het spannend is, is zeker. Volgens de vakbond is het deze keer ‘een ingewikkeld proces’. ‘Alles hangt met elkaar samen en we hebben pas een resultaat als elk woord van de tekst voor beide kanten van de onderhandelingstafel akkoord is’, schrijft de vakbond op zijn website. Commentaar naar buiten toe over onderwerpen waar men ‘wel ongeveer uit zijn’ wordt dus niet meer gegeven.

Sleutelen

‘Juist in zo’n laatste fase kan opeens blijken dat we een afspraak verschillend opvatten. Dan moeten we samen aan de tekst sleutelen zodat het maar op één manier kan worden uitgelegd.’ Daar zijn de partijen vandaag nog mee bezig. ‘Alles is er nu op gericht om woensdag tot een resultaat te komen.’

Ongebruikelijke stap

Vorige week pakten de partijen de draad weer op, nadat de vakbonden de ongebruikelijke stap namen om de leden tussentijds te vertellen wat de werkgevers op tafel hadden gelegd en hun reacties te peilen. Veel mensen waren niet op de hoogte van wat de werkgevers willen met het roosteren, de nachtdienstontheffing en de PAS-regeling. 

Voorstel

Volgens de FNV zijn er heel veel reacties binnengekomen en is dat geluid op 9 juni laten horen aan de werkgevers. Er is doorgepraat over werkdruk, op een gezonde manier je pensioen kunnen halen en over de keuzeruimte voor medewerkers om meer verlof zelf te kunnen sparen en in te zetten als zij dat willen. ‘Het was een goed gesprek, maar makkelijk was het niet.’ In het voorstel dat de werkgever voorafgaand aan het overleg van maandag op tafel heeft gelegd kwam alles samen, ook het salaris.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Ben benieuwd. De inflatie is ruim 10%.
Advertentie