Cao gemeenten: ‘Geen nullijn als bij het rijk’
Werkgevers zeggen geen realistisch loonbod te kunnen doen zolang de vakbonden geen rangorde aanbrengen in hun ‘ongelimiteerde wensenlijst.’
Het overleg over een nieuwe cao gemeenten stokt. Vakbonden willen eerst een loonbod van de werkgever, de gemeentelijke werkgevers willen eerst weten welke voorstellen de bonden het allerbelangrijkst vinden.
Annulering
De afspraak was dat de onderhandelende partijen maandag 25 november elkaar zouden treffen voor een tweede overlegronde. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegde het overleg echter op het laatste moment af. ‘Blijkbaar is de VNG nog niet klaar om een loonbod met ons te delen’, zo reageerde vakbond FNV op de annulering.
Prioriteiten
De gemeentelijke werkgevers hebben een ietwat andere lezing. Tijdens het eerste overleg, waarin de partijen hun inzetbrieven deelden en toelichtten, had de VNG de vakbonden uitgenodigd vóór het overleg van 25 november te komen tot een rangordening en prioritering van hun voorstellen. De werkgevers drongen daarop aan, omdat dat de inzetten van de drie bonden – FNV, CNV en CMHF – te omvangrijk zouden zijn en een optelsom aan financiële arbeidsvoorwaardenruimte hebben die veel te groot is voor de komende cao. Dit ‘gezien de financiële omstandigheden van de sector gemeenten’, aldus de VNG.
Ravijnjaar
Vandaar de vraag van werkgeverszijde te komen tot een rangordening en prioritering: van een ongelimiteerde wensenlijst naar een daadwerkelijke cao-inzet passend bij de omstandigheden. ‘Een realistisch loonbod doen zonder meer inzicht in prioriteiten van de vakbonden, is niet mogelijk’, aldus de VNG. De werkgeversdelegatie zegt rekening te moeten houden met een weinig rooskleurige situatie de komende jaren, mede door een miljardenkorting korting van het rijk op het gemeentefonds vanaf 2026 – het zogeheten ravijnjaar. ‘Wij willen onze werknemers, onze leden en de sector gemeenten stabiliteit en continuïteit bieden. Daarom hebben wij een cao met een tweejarige looptijd voorgesteld en met een prudente loonontwikkeling’, aldus de VNG. ‘Deze loonontwikkeling is, anders dan bij het rijk, geen nullijn.’ De bonden hebben aangegeven te gaan voor een aanzienlijke koopkrachtverbetering, waarbij de FNV-onderhandelaars het meest concreet zijn: een loonsverhoging van 7 procent.
Het volgende overleg is nu gepland op woensdag 4 december.
2: Een prudent loonaanbod is prudente inzet van werknemers.