Advertentie
carrière / Nieuws

Loon gemeenteambtenaar stijgt in 2024 met 6 procent

Meer salaris, een extra vakantiedag en kans op een hogere arbeidsmarkttoeslag.

13 november 2023
Salaris gemeenteambtenaren gaat volgend jaar in stapjes omhoog.

Ambtenaren die in dienst zijn van de gemeente zien hun loon volgend jaar met 6 procent stijgen: 4,75 procent vanaf 1 januari en 1,25 procent per 1 oktober 2024.

Technisch Adviseur Waterveiligheid

JS Consultancy
Technisch Adviseur Waterveiligheid

Medewerker Personeelsadministratie

JS Consultancy
Medewerker Personeelsadministratie

Looptijd

Tot dat onderhandelingsresultaat zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden FNV, CNV en CMHF gekomen. De bonden eisten in eerste instantie een loonstijging van 8 procent. De werkgevers wilden aanvankelijk niet verder gaan dan 4 procent.

De voorziene cao heeft een looptijd van 15 maanden: van 1 januari 2024 tot en met eind maart 2025. Een ander onderdeel van de cao, die nog moet worden bekrachtigd door de achterban (en besturen) van de onderhandelende partijen, is een extra vakantiedag per 1 januari 2025. Daarnaast, zo is afgesproken, wordt het individueel keuzebudget (IKB) geheel pensioengevend.

Arbeidsmarkttoeslag

Andere afspraken zijn dat de opzegtermijn voor werknemers twee maanden wordt in plaats van een maand en dat er meer ruimte komt voor een hogere arbeidsmarkttoeslag. Voor die toelage gaat een hoger maximum gelden van 15 procent van het salaris, in plaats van het huidige maximum van 10 procent. Ook wordt het mogelijk een extra periodieke salarisverhoging te geven aan een werknemer buiten de vaste periodiekdatum. Die extra periodiek komt dan dus boven op de jaarlijkse periodiek en kan dus qua datum afwijken van de gebruikelijke periodiekdatum van de werknemer en/of organisatie. De bedoeling is dat daarmee meer flexibiliteit wordt geschapen in het moment van belonen.

Ledenraadpleging

De VNG legt het onderhandelingsresultaat nu voor aan de gemeenten. De ledenraadpleging start woensdag 15 november. Het VNG-bestuur besluit op 13 december of het de werkgever het akkoord bekrachtigt. Dat is dan op zijn vroegst 14 december 2023.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Veel meer dan de inglatie is het niet. Verder lees ik wederom niets over reiskosten. En begtijp ik goed dat als het IKB pensioengevend wordt, het IKB omlaag gaat?
T. Simpelmans
En het is nog even afwachten hoe het over de schalen wordt verdeeld. Vorige keer hadden ze een trucje door de (wettelijke) verhoging van de laagste schalen ten laste te brengen van de hoogste schalen. Percentueel leek het heel wat, maar feitelijk ging iedereen vanaf mid schaal 6 erop achteruit.
De VNG zal wel gedacht hebben: schaal 1 met 15% verhogen, daarvan vallen de kosten te overzien. En als we dan schaal 10 met 3% doen, kun je toch een mooie krantenkop scoren: ambtenaren 9% erbij!
Gerben Ambtenaar
Huh? Dit is toch wel één van de slechtste cao akkoorden ooit. Hoe kunnen de bonden zo makkelijk akkoord gaan met zo'n magere loonsverhoging over 15 maanden, terwijl de vorige CAO ook mager was? En wie heeft bedacht dat IKB pensioengevend moet worden wat mij geld kost waar ik niet op zit te wachten? en de verslechtering van de opzegtermijn van 1 naar 2 maanden vind ik een serieuze beperking! De bonden hebben echt alles weggeven! Hier ga ik zeker tegen stemmen!
T. Simpelmans
Wie heeft dat bedacht? Het ABP natuurlijk. Die ziet het aantal verplichte afdragers afnemen maar wil wel natuurlijk meer geld om heel woke te beleggen.
Hielco Wiersma
Het is altijd nog beter dan de ca. 1,5% stijging van de AOW en de 3,03% van het ABP voor de gepensioneerde ambtenaren. Die komen er -en dat met nog een indexatieachterstand van ca. 20-25%- weer voor de zoveelste keer zeer bekaaid af.
Advertentie