Vier op de tien zieke federale ambtenaren in België kampen met mentale gezondheidsproblemen. Uit onderzoek van het ministerie van Ambtenarenzaken blijkt dat overheidspersoneel steeds meer last heeft van burn-outs en depressies.
Belgische ambtenaren opgebrand en depressief
Overheidspersoneel in België valt massaal ten prooi aan stress. Het gros van het ziekteverlet is niet fysiek, maar psychisch gerelateerd.

Volgens verantwoordelijk minister Petra De Sutter is het hoge ziekteverzuim onder meer een gevolg van jarenlange bezuinigingen op haar departement.
Ziekteverlet
Vijf jaar geleden was onder de 65.000 federale ambtenaren stress nog maar in één op de drie gevallen de reden om zich ziek te melden. Inmiddels is dat dus 40,4 procent blijkens cijfers van Medex, een dienst binnen Volksgezondheid die jaarlijks medisch onderzoek uitvoert onder overheidspersoneel.
Burn-outs (41 procent) en depressies (37 procent) vormden het leeuwendeel van de mentale gezondheidsproblemen. Fysieke aandoeningen, zoals spier- en rugkwalen, werden daarentegen minder gemeld (19,7 procent). Vorig jaar waren er circa 25.000 ziekmeldingen.
Besparing
Het gevoel van een hoge werkdruk zou een gevolg zijn van niet bij te sloffen digitalisering, toenemende bureaucratie en volgens De Sutter ook van de talrijke bezuinigingen op het ambtenarenapparaat. ‘Ons federaal overheidspersoneel moest de laatste jaren besparing na besparing slikken. Hetzelfde werk moet dus gedaan worden met veel minder volk. Daardoor neemt de werkdruk en de stress toe’, liet de minister optekenen in De Standaard.
Staking
De Belgische ambtenarenstaking van vorige week houdt verband met die hoge werkdruk. Wat De Sutter betreft trekt de regering snel geld uit voor een nieuw sociaal akkoord. Inmiddels is er op haar aandringen op departementen een aantal stress- en burn-out-coaches aangesteld. En om de werkdruk te verlichten had de minister eerder al het recht om onbereikbaar te zijn ingevoerd: sinds 1 februari mogen federale ambtenaren na de normale werkuren niet meer worden gebeld door hun chef.
Verder verwacht de minister van Ambtenarenzaken meer heil van extra inzet op loopbaanbegeleiding. Dat zou onder meer kunnen leiden tot functieaanpassingen en/of een betere balans tussen werk en privé.