Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaar in korte broek moet kunnen

Bij extreme warmte kun je als ambtenaar of bestuurder in korte broek op je werk verschijnen. Dat vindt een kleine meerderheid van de mensen die een poll hierover op de website van Binnenlands Bestuur invulden.

07 juni 2018
korte-broek.3.JPG

Bij extreme warmte kun je als ambtenaar of bestuurder in korte broek op je werk verschijnen. Dat vindt een kleine meerderheid van de mensen die een poll hierover op de website van Binnenlands Bestuur invulden.

Geen klantcontact

Naar het werk in een korte broek. In Australië is het al decennialang gemeengoed. Maar hoe kijken we daar in Nederland tegenaan? Op de website binnenlandsbestuur.nl stond de afgelopen week een poll waarin werd gevraagd hoe ambtenaren en bestuurders hierover dachten. Een kleine meerderheid (46 procent) van de 372 mensen die hun mening gaven vindt dat het mogelijk moet zijn om in korte broek op het werk te verschijnen. De helft van deze groep (23 procent) tekent daarbij echter wel aan dat dit alleen kan als er die dag geen contact is met klanten.

Vrouw wel, man niet
Iets minder respondenten (44 procent) vinden dat een korte broek op het werk absoluut niet kan. Voor de antwoordmogelijkheid ‘Als vrouw wel, als man niet’ koos slechts 1 op de 10 respondenten.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frank / ambtenaar en inwoner HK
Grappig dat deze discussie zo nu en dan weer terugkeert. Ik kan mij nog herinneren dat het dragen van een korte broek destijds (en misschien nu nog?) mannelijke postbodes niet was toegestaan. Nu vind ik dat een heel andere situatie wanneer je in de buitendienst werkzaam bent. Maar op kantoor, met airco dan wel anderssoortige luchtvoorzieningen is het toch niet nodig er als een pias bij te lopen? Menig mannenbeen ziet nu pas wat zonlicht, dus bespaar me de aanblik van harige melkflessen. Overigens ben ik zelf man, dit even voor de duidelijkheid
Peter / Projectmanager
Het is maar net welke enquete men erbij pakt. Deze enquete zal een grote ambtenaren-basis hebben.

Een andere enquete stelt dat 66,4% van de Nederlanders een korte broek op werk niet vindt kunnen. Ook niet bij tropische temperaturen.In de huidige aircondioned kantooromgevingen zal een korte broek overigens volstrekt onnodig zijn.

In het kader van de hoog op de politieke agenda staande genderneutraliteit en -emancipatie zouden mannen overigens ook in een rokje ten kantore moeten kunnen verschijnen.
Janneman
Een paar dagen per jaar is het hier erg warm. Maar dat ga je toch niet vergelijken met Australië? Ieder gemeentehuis heeft toch airco of iets dergelijks. Niet te moeilijk doen, mannen. Persoonlijk vind ik het niet zo professioneel, die korte broeken.
Jeroen / Gemeenteambtenaar
Als man met een korte broek naar het werk kan absoluut niet het ziet er gewoon niet uit, veel ambtenaren eten tussendoor weleens een boterhammetje dat wordt er ook niet smakelijker op bovendien hebben we vandaag de dag in elk kantoor airco.
Bart van de Hulsbeek / Wethouder duurzaamheid
Kunnen we de korte broek ook beschouwen als een symbool van klimaatadaptatie? Ik gooi maar iets in de groep hoor.
Joost
Misschien is dit een stukje emancipatie. Ik zie het zelf nog niet gebeuren dat mijn werkgever dat goed vind! Haha..
Willie / Senior Cluster Informatiemanager
Elk jaar weer deze discussie??

Vrouw korte rok= man korte broek.

Simpel, eenvoudig, overzichtelijk en wel zo eerlijk.
J.B. van Dieren / Senior medewerker Belastingen
De vergelijking met Australië gaat volkomen mank. Temperaturen van 40 graden of meer komen hier niet voor. Last van de warmte? Vervang die onvermijdbare blauwe spijkerbroek eens door een nette stoffen broek. Die is een stuk dunner en dan wordt die warmte een stuk draagbaarder......
A / manager
@Jeroen,Wat een niveau. Misschien vinden mensen jou er wel niet uitzien en wordt het eten met jou er niet smakelijker op. Vrouwenbenen zien er ook niet altijd fraai uit. Het is cultuur en gewenning. Uiteindelijk wennen we ook aan de Burka in het straatbeeld. Bekijk de schilderijen uit de gouden eeuw eens en hoe de mannen eruit zagen. Ga nu eens zo gekleed.
Jan
Oké, mannelijke ambtenaren in korte broek moet kunnen, maar dan ook vrouwelijke ambtenaren in bikini.
Ridwan / beleidsmedewerker
De grens van wat de gemiddelde Nederlander als warm ervaart, ligt hier naar mijn idee erg laag (onder de 25 graden). In Den Haag, een echte ambtenarenstad, wordt het praktisch nooit echt warm.In andere landen trekken mensen zelden een korte broek aan, maar iets wat meer elegantie uitstraalt. Hun tolerantie voor warmte is ook groter. Dus van mij hoeft het niet. De korte broek doet me erg denken aan de camping. Los van dit alles hebben kantoren ook nog een klimaatbeheersing.
Jos / Adviseur
Wat een hoop geleuter om helemaal niets. Je kunt je maar ergens druk over maken!!
Advertentie