Advertentie
carrière / Nieuws

Pensioen ambtenaren 12 procent omhoog

Met name de hogere rentestand en soepeler toepassen van de regels maakt de verhoging mogelijk.

24 november 2022
geld pensionado
Shutterstock

Ambtenarenpensioenfonds ABP verhoogt de pensioenen vanaf 1 januari 2023 met 11,96 procent. Daarmee compenseert het pensioenfonds volgens bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen de volledige prijsstijging van september 2021 tot september 2022.

Plaatsvervangend Griffier / Senior Raadsadviseur

Gemeente Emmen
Plaatsvervangend Griffier / Senior Raadsadviseur

Teamleider Vergunningen en Bijzondere Wetten

JS Consultancy
Teamleider Vergunningen en Bijzondere Wetten

Soepeler regels

Volgens ABP lukt het zo eindelijk weer om de pensioenen te laten meegroeien met de prijsstijgingen, ondanks dat de inflatie de laatste tijd heel erg hoog is. ‘Dat is in 2023 mogelijk omdat de financiële positie van ABP het toelaat. En omdat het fonds gebruik mag maken van soepelere regels omdat ABP heeft aangegeven over te willen stappen naar het vernieuwde pensioenstelsel’, stelt het fonds in een verklaring.

Hogere rente

Eerder dit jaar verhoogde ABP de pensioenen ook al iets. Daarvoor gebeurde dat jarenlang niet omdat het fonds net als andere grote fondsen volgens de regels financieel niet sterk genoeg was. Dat het beter gaat met pensioenfondsen is vooral te danken aan de hogere rentestand, want daardoor hoeven de fondsen volgens de regels nu minder geld in kas te houden voor het uitkeren van de pensioenen in de komende jaren.

Grootste

Bijna een miljoen mensen krijgen een pensioen van ABP. En nog eens ruim twee miljoen krijgen dat in de toekomst. Dat zijn met name ambtenaren en mensen werkzaam in het onderwijs. Daarmee is het ABP het grootste pensioenfonds van Nederland.

Bouw

Vrijwel alle pensioenfondsen hebben meer dan tien jaar lang de pensioenen niet verhoogt vanwege de lage dekkingsgraden. Op 1 juli dit jaar werd voor het eerst het ABP-pensioen al met 2,39 procent verhoogd. Ook andere grote fondsen hebben bekendgemaakt de pensioenen te verhogen, al lopen de percentages sterk uiteen. Zo verhoogt PMT, het pensioenfonds voor metaal en techniek, de pensioenen met slechts 4,2 procent, terwijl Bpfbouw, het pensioenfonds voor de bouw, woensdag bekendmaakte de pensioenen met maar liefst 14,5 procent te verhogen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
"Pensioen ambtenaren 12 procent omhoog."

Nu het gemeenteambtenarensalaris nog met 12%!
Hielco Wiersma
@P. Smit. Er is één groot verschil. De meeste pensioenen werden de afgelopen 14 jaar ten onrechte geconfronteerd met een achterstand van ca. 25%. 12% verhoging is dus nog steeds een druppel op een gloeiende plaat. Bij iedere loonverhoging loopt de achterstand van het pensioen ook weer op. M.a.w. als de gemiddelde loonstijging 9% is kan de pensioenachterstand per 1 januari 2023 ook weer richting 25% gaan.
Advertentie