Advertentie

Zwartepiet-discussie duikt op in Zwolle

In Zwolle zijn er nu ook geluiden over de verschijning van Zwarte Piet. De plaatselijke PvdA wil een stadsgesprek oftewel debat organiseren met voor- en tegenstanders van de knecht met de roe.

08 juli 2014

De Zwartepiet-discussie beperkt zich niet langer tot Amsterdam, ook in Zwolle ligt de knecht van Sinterklaas onder vuur. De PvdA-fractie wil een ‘gespreksavond’ houden om voor- en tegenstanders dichter bij elkaar te brengen. De verwachting is dat er in aanloop naar december meer gemeenten zijn waar het hete hangijzer tot discussie gaat leiden. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil zich hier echter niet mee bemoeien.

Verdrag Rechten van de Mens
In Amsterdam bepaalde de rechter onlangs er geen sprake is van discriminatie bij de intocht van Sinterklaas en de zwarte pieten. Maar, de Zwarte Piet was wel degelijk een negatief stereotype van zwarte mensen,  vond de rechter en verwees naar het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.  Om alsnog een vergunning voor de intocht te krijgen moet burgemeester Van der Laan hier iets aan veranderen.

Bespreekbaar maken
De PvdA Zwolle wil een rechtszaak voorkomen en de gevoelige zaak alvast bespreekbaar maken. ‘Er zijn mensen in Zwolle die moeite met de huidige verschijning van Zwarte Piet hebben,’ zegt Patty Wolthof, raadslid van de PvdA. ‘Zwollenaren die me vertelden nooit aan die traditie te hebben meegedaan omdat ze zich er ongemakkelijk door voelden. De geluiden zijn er, het leeft bij bepaalde mensen in Zwolle.’ Wolthof benadrukt dat de aanpassing van het Sinterklaasfeest geen standpunt van de PvdA Zwolle is. ‘Maar ik kan me persoonlijk wel voorstellen dat er een kleine verandering mogelijk is, een ander kleurtje bijvoorbeeld.

Geen klachten 

De gemeente Zwolle heeft nog niet eerder klachten over Zwarte Piet ontvangen. Een woordvoerder meldt dat ze de discussie en het democratisch proces zullen afwachten alvorens iets te veranderen aan de intocht.

Afzijdig
Ook de VNG houdt zich afzijdig van het onderwerp. ‘Het is een maatschappelijke discussie, die moet lokaal gevoerd worden. Dat is iets wat de gemeenteraad bespreekt, en dat zal niet overal hetzelfde zijn,’ zegt een woordvoerder van de VNG. ‘Ik kan me voorstellen dat de kwestie in de Randstad anders bekeken wordt dan in een dorp op de Veluwe.’

Discussie met Sint
De Zwolse rapper Typhoon heeft de discussie in de Overijsselse hoofdstad aangezwengeld. Hij gaat in hartje zomer, op 20 augustus, het debat aan met stads-Sinterklaas Meine Boonstra.

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

loe / zelfstandige
Los van alle meningen en gewoonten, lekker modern zijn. Niets is mooier dan gekleurde pieten. De zwarte schoorsteen wordt niet meer gebruikt gelukkig. Nu zijn de pieten gelukkig niet meer saai zwart maar kleurrijk!!

henk / hoofdpiet bij een intocht
Sorry, lieve kinderen de lol is er af. Maar Zwarte Piet zal wel altijd een kindervriend blijven.

Ik stop!!

Beste (hulp) Sinterklaas veel wijsheid gewenst.
Jack
In een democratie hoort de meerderheid rekening te houden met minderheden.

Indien minderheden geen rekening houden met de meerderheid, is er sprake van dictatuur.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Leve de regenboog Piet !! Het ging overigens toch altijd om een stoomboot, cadeaux, taaipop en speculaas?

(P.s: de controle code was hier BQSEX.....huh?
Jan
Degenen die ageren tegen Zwarte Piet omdat die racistisch zou zijn, roepen racisme over zichzelf af. Dus stoppen met die onzin en er geen aandacht meer aan schenken.
polderpiet
ach, een groene, roze of oranje Piet zal ook wel weer wennen. Kunnen we er nu dan eindelijk weer een gezellig kinderfeestje van maken?????
Boris
Over twintig jaar is heel die hocus pocus Sinterklaas kermis afgeschaft, en lachen we om die domme reacties zoals op deze site.
Gerard / Adviseur
De discussie moet vooral geen politieke discussie worden, laat het aan de organiserende comite's over, die zijn wijs genoeg om te doen wat nodig is om het voor iedereen een mooi maar vooral leuk kinderfeest te laten zijn. Kijk ook eens naar de geschiedenis van Sint Nicolaas dan wordt de werkelijke rol van zwarte piet ook duidelijk.
Peter van Dijk / maatschappelijk werker
@Gerard HulpsintDit is ontzettend kortzichtig gedacht! Het is al verpolitiekt. Er is racisme ongefundeerd bijgesleept met een achterliggende agenda van compensatie voor slavenverleden bij de VN van de kern lobby groep in Amsterdam.Die gaan door, ook al is inmiddels Zwarte Piet geneutraliseerd en niet meer terug te voeren tot een specifieke etniciteit met zwarte huidskleur.Nog meer is het een gemeentezaak geworden door de uitspraak van de bestuursrechter in Amsterdam.

Iedere bewoner kan met die uitspraak bij de Gemeente bezwaar maken tegen elke intocht. Dit oprekken tot Zwarte Pieten in het openbaar. Gordijnen dicht?De lobby gaat niet voor redelijkheid en billijkheid, maar voor afschaffing en de erkenning, die men zo steeds via rechters en bestuurders stapje voor stapje verzamelt, helpt hun strijd om compensatie te krijgen.
Peter van Dijk / maatschappelijk werker
@ Boris op 8 juli 2014 16:04Dit is een heel oppervlakkige reactie en getuigend van geen enkel gevoel voor historie. Het is een volksfeest voor kinderen, maar wel met een historische serieuze achtergrond, die alles met de cultuurbepalende religie te maken heeft. Waar dit werelddeel veel aan te danken heeft, mind you!Dit feest stamt van een martelaar, een Bisschop van 350 jaar na Christus, die zijn christelijk geloof niet wou afzweren. Had een moor als assistent, met voorname kleding aan, naar de mode van toen en geen slaaf van de Heilige Sint Nicolaas.Wat Piet draagt is geen carnavalskleding, maar historisch georiënteerd, zoals ook de Sint kleding draagt die bisschoppen nu nog steeds dragen. Rood staat voor het martelaarschap. Het kruis op de mijter is in Amsterdam ook al onherkenbaar gemaakt, vanwege gevoeligheden bij islamitische bewoners.

Peter van Dijk / maatschappelijk werker
@ polderpiet op 8 juli 2014 11:23Dat "eindelijk" zou na zoveel jaar op de kern lobby groep in Amsterdam moeten slaan en hun inmiddels geoogste aanhang. Waarom spreekt u die lobby niet aan met dat eindelijk?Alle negroïde kenmerken, kroeshaar, karikaturale accenten, zijn al weg. Die zijn er door de tijd ingeslopen. Je moet wel even mentaal in de tijd terug willen gaan en niet vanuit hedendaagse ogen uitsluitend dingen beoordelen en veroordelen.Wie zijn hier nu onverdraagzaam? Het is onaanvaardbaar dat die groep dit feest zien als het inlepelen van racisme. Ik vind dat pure ongefundeerde verdacht makende framing en smaad t.o.v. oorspronkelijke Nederlanders.Peter van Dijk / maatschappelijk werker
@Opmerker op 8 juli 2014 09:20

Citaat:Leve de regenboog Piet !! Het ging overigens toch altijd om een stoomboot, cadeaux, taaipop en speculaas? Einde citaat.Wel ja, volkomen gelijk, nog een carnavalsfeest erbij. Heeft het zuiden er 2 in het jaar.Voor het kerstfeest gaan we hetzelfde zeggen: weg ermee, het ging toch alleen om vreten op aarde?

Pasen en Pinksteren ook maar meteen, nu we toch zo verdraagzaam en prettig onderling bezig zijn.

Zo belangrijk is de Paashaas met brunch, en de meubelboulevard toch ook niet he?Het kleine beetje wat overbleef van de cultuurbepalende religie en nog min of meer breed werd gevierd, mag over de schutting gekieperd worden, als het maar gezellig blijft nietwaar?
Peter van Dijk / maatschappelijk werker


@Jan op 8 juli 2014 10:31

Ben blij dat u niet in die brainwashing gevallen bent, vanuit de lobbygroep (met VN agenda) en hun willige geoogste geestverwanten. Het is eigenlijk schokkend waar de natie nu naartoe gemanoeuvreerd wordt. Zo werkt propaganda al eeuwen.Een bekende Surinaams Nederlandse trendwatcher legt de link met de economische situatie van de etnische groep, waaruit de motor van de kernlobby ook stamt.

Andere, later naar hier gekomen etnische groepen met Afrikaanse roots, zijn de langst hier wonende groep voorbij gestreefd in economische opzicht.

Als de asielprocedure goed gewerkt heeft, ook dus met trauma's naar hier gevlucht en dat gaat tot de dag van vandaag door.Joodse gemeenschap (Amsterdam!) leeft hier, maar ook Duitsers, Tibetanen leven hier, maar ook Chinezen. Palestijnen wonen hier, maar ook de Joodse Gemeenschap. Turken wonen hier, maar ook Armeniërs, Irakezen wonen hier, maar ook Koerden en ga zo maar door. De multiculturele samenleving wordt onmogelijk, als gevoeligheden benaderd worden met vergrootglazen, weegschalen en racistische verdachtmakingen m.b.t. de hele autochtone bevolking, op basis van een volksfeest voor kinderen, die al eeuwen bestaat, maar wel historische en christelijke wortels heeft.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Persoonlijk vond ik het altijd al een vergezochte non-discussie; tot waar een leuk kinderfeest door inmenging van de vele "eigen" (politieke/ego)agenda's tot kan verworden en dat allemaal uit angst om de stempel discriminatie opgeplakt te krijgen! Meelopers met een egotripster ten top en de politiek vreest; ga toch weg, laat ons feest ons feest zijn en als je de geschiedenis er goed op nakijkt heeft het in het geheel niets met slavernij te maken; omdat de pieten zwart zijn; gutteguttegut! Nederland discrimineert; hoe durft men dat te beweren met alles wat wij als Nederland doet en gedoogd aan inbreng van culturen, geloven en "ellende" die dat met zich heeft meegebracht en nu dit ook weer. Waarom willen al die kinderen dan toch zwarte pietje zijn met dit feest en niemand Sinterklaas. Discriminatie laat je soms ook gebeuren en soms past het net iets te makkelijk in iemands agenda!!!!
Advertentie