Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Limburg krijgt eigen Indië-monument in Heerlen

Zuid-Limburg heeft vanaf volgende week donderdag een eigen Indië-monument in Heerlen. Op die dag is de bevrijding van voormalig…

Zuid-Limburg heeft vanaf volgende week donderdag een eigen Indië-monument in Heerlen. Op die dag is de bevrijding van voormalig Nederlands-Indië 74 jaar geleden.

Bezetting
Het monument was al jaren een wens van de 80.000 in Zuid-Limburg wonende Indische Nederlanders, zegt André Simon, voorzitter van de Stichting Waringin die zich heeft ingezet voor de komst van het beeld.In Zuid-Limburg wonen relatief veel mensen die de Japanse bezetting van Nederlands-Indië nog hebben meegemaakt. Na de Tweede Wereldoorlog en de direct daarop volgende Indonesische onafhankelijkheidsstrijd kwamen 300.000 Indische Nederlanders terug naar het vaderland.

Bijzondere band

Zuid-Limburg heeft een bijzondere band met het voormalige Nederlands-Indië. De kennis voor de mijnindustrie in deze streek werd grotendeels gehaald uit het overzeese gebiedsdeel, waar al sinds 1854 aan mijnbouw werd gedaan.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

ABP

Het monument wordt onthuld in de Ingenieur Dingertuin, een park op het terrein van pensioenfonds ABP. Dit pensioenfonds verzorgt sinds de oorlog uitkeringen aan Indische Nederlanders. Mijningenieur Dinger kwam uit Batavia (nu Jakarta) en legde het op Indië gebaseerde park aan.


Nationaal monument

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het Nationaal Indië monument ligt eveneens in Limburg. Het monument in Roermond herdenkt de 6229 Nederlandse militairen die in de periode 1945-1962 vielen tijdens de strijd in het voormalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma

Nog even en dan wil iedere gemeente en iedere provincie voor iedere afzonderlijke gebeurtenis een afzonderlijk monument. M.i. is dit een brug te ver en zouden we kunnen volstaan met één multifunctioneel te gebruiken monument in iedere gemeente om te gedenken en te herdenken. In de hoofdstad zouden vervolgens de nationaal monumenten een plaats moeten hebben.

Op 9 augustus 2019, 17:26

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in