Zeewolde krijgt informateur
De gemeente Zeewolde heeft een informateur gevonden om de crisis te beslechten: oud burgemeester van Harderwijk Johan de Groot (CDA). Hij begint rond half maart aan zijn opdracht. De gemeenteraad in Zeewolde werkt intussen aan de eigen ontgifting.
De crisis ontstond na het vertrek van wethouder Thijs van Daalen (ChristenUnie) in december. Als reden noemde hij een aantal situaties waarin het hem niet mogelijk leek de afspraken uit het coalitieakkoord te halen. De andere twee wethouders Helma Lodders (VVD) en Michiel Schouten (Leefbaar Zeewolde) waren het niet met zijn kritiek eens. Daarna mislukte enkele pogingen om een nieuw college te vormen.
Adviesbureau Consort bracht vervolgens in opdracht van de gemeenteraad een rapport uit over de bestuurscultuur in Zeewolde. Het wantrouwen tussen de raadsleden is volgens het advies zo groot, dat er ontgiftingsbijeenkomsten nodig zijn: grondige gesprekken tussen in eerste instantie de vijf fractievoorzitters en later met alle raadsleden erbij. Dat moet dan onder externe begeleiding en in aanwezigheid van de burgemeester en de griffier. Centraal in de bijeenkomsten staat het uit de wereld helpen van onuitgesproken opinies ten opzichte van elkaar. ‘Daar is er nu eentje van geweest en er zullen er nog wel meer volgen’, zegt gemeentewoordvoerder Desirée van Essen.
Een ander advies was het aanstellen van een informateur. De raad heeft unaniem gekozen voor De Groot. Naast oud-burgemeester van Harderwijk, was hij waarnemend burgemeester tussen oktober 2005 en juli 2006. Of hij vanaf 10 maart in een ontgifte raad aan de slag kan, kon de woordvoerster niet zeggen: ‘Dat hangt van de lopende gesprekken af’.
Zie ook: Gemeenteraad Zeewolde moet worden ontgift (07/02/2008)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.