Advertentie

Wouter Kolff voorgedragen als cdk van Zuid-Holland

Wouter Kolff wordt de nieuwe commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland. De leden van Provinciale Staten droegen hem voor.

ANP
15 mei 2024
Wouter Kolff
Wouter KolffANP / Jeroen Jumelet

Wouter Kolff wordt de nieuwe commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland. De leden van Provinciale Staten droegen de huidige burgemeester van Dordrecht woensdag voor als opvolger van Jaap Smit, die op 1 september stopt. Als de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de aanbeveling overneemt, iets wat vrijwel altijd gebeurt, wordt de 47-jarige Kolff officieel benoemd door koning Willem-Alexander.

Consulent Bijzondere Bijstand

JS Consultancy
Consulent Bijzondere Bijstand

Teamleider team Sport en Cultuur & team Vastgoed en Grondzaken

Pool Management in opdracht van Gemeente Twenterand
Teamleider team Sport en Cultuur & team Vastgoed en Grondzaken

Burgemeester

De Rotterdammer is sinds 2017 burgemeester van Dordrecht. Eerder bekleedde Kolff die functie in Veenendaal. De VVD'er werd vorig jaar benoemd tot voorzitter van het Veiligheidsberaad, het overkoepelende orgaan van de Nederlandse veiligheidsregio's. Hij volgde Hubert Bruls op in die rol.

Verbindende kwaliteiten

Sinan Özkaya, voorzitter van de vertrouwenscommissie in Zuid-Holland, denkt dat Kolff de ‘verbindende kwaliteiten’ heeft die werden gezocht. ‘Het is een heel prettig mens, dat merkte je in de gesprekken die we met hem hebben gevoerd. Kolff heeft ervaring als burgemeester en hij snapt het politieke spel. We zijn er volledig van overtuigd dat hij voor verbinding in de Staten en de samenleving kan zorgen.’

Nummer 1

Provinciale Staten vergaderden woensdag over het advies van de vertrouwenscommissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van de meeste partijen uit de Staten. De commissie, die ook de profielschets opstelde voor de nieuwe CdK, sprak de afgelopen weken met meerdere sollicitanten. Woensdag bracht de commissie advies uit over de twee kandidaten die zij het meest geschikt vindt. In beslotenheid bespraken de provinciebestuurders dit advies. Ze maakten daarna bekend dat Kolff hun nummer 1 is en wordt voorgedragen aan Hugo de Jonge, nu nog de (demissionair) minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Niet alle partijen in de Zuid-Hollandse politiek deden mee aan het proces. Forum voor Democratie trok zich op voorhand al terug omdat die partij vindt dat een CdK, en ook een burgemeester, door de bevolking moet worden gekozen en niet achter de schermen. Ook enkele groepen, van zelfstandig opererende Statenleden, deden niet mee.

Jaap Smit

De huidige commissaris Smit maakte afgelopen najaar bekend dat hij op 1 september 2024 afscheid neemt, een kleine anderhalf jaar voordat zijn tweede ambtstermijn zou aflopen. De CDA'er is sinds 2014 de CdK in Zuid-Holland. Smit vierde afgelopen maart zijn 67e verjaardag en wil ‘tijd en energie gaan besteden aan andere zaken’, zoals zijn naasten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie