Advertentie

Ambtelijke fusie Winterswijk en Oost Gelre

Daags nadat Berkelland afhaakte rondom ambtelijke samenwerking, besloten Oost Gelre en Winterswijk samen een stap verder te zetten. Er komt een volledige ambtelijke fusie.

12 juli 2012

De colleges van Oost Gelre en Winterswijk hebben besloten tot een volledige ambtelijke fusie. De twee gaan door zonder de gemeente Berkelland, die op het laatste moment afhaakte rondom de plannen voor intergemeentelijke samenwerking.

Teleurstellend

‘Dat was voor de burgemeesters van Oost Gelre en Winterswijk teleurstellend, maar de twee colleges hebben zoveel vertrouwen in de onderlinge samenwerking dat ze nog een stap verder willen gaan’, aldus woordvoerder Brandt Keegstra namens Oost Gelre en Winterswijk. Ambtenaren van beide gemeenten gaan van beleid tot en met uitvoering volledig samenwerken. De eerste stappen tot deze ambtelijke fusie worden komend jaar gezet. Op 1 januari 2014 moet de volledig geïntegreerde ambtelijke organisatie een feit zijn. De gemeenten blijven onafhankelijk; ze gaan niet fuseren, benadrukt Keegstra. ‘De autonomie van beide gemeenten blijft overeind.’

Stap verder

Het besluit om te komen tot een volledige ambtelijke fusie is genomen daags nadat de gemeente Berkelland het voorstel afwees om vergaand samen te werken op een zevental uitvoeringstaken. Na dat besluit meldden Winterswijk en Oost Gelre zich ‘te beraden’ op de ontstane situatie. Lang hoefden de colleges van beide gemeenten niet na te denken om niet alleen de samenwerking voort te zetten, maar zelfs een stap verder te gaan. ‘Beide colleges wilden het lekker lopende proces rond intergemeentelijke samenwerking niet laten frustreren door een partner die afhaakt. De twee gemeenten hebben bovendien veel overeenkomsten in hun werkwijze’, aldus Keegstra. De gemeenten blijven verantwoordelijk voor de eigen financiële positie.

Kostenbesparing

Aanvankelijk was het plan om op een zevental beleidsterreinen op bedrijfsvoeringgebied ook met de gemeente Berkelland nauw te gaan samenwerken. Per 1 januari 2013 zouden de drie ambtelijk de handen ineen slaan op onder meer openbare werken, financiën en belastingen, onderwijs, facilitaire zaken en personeel en organisatie. De verwachting was dat de samenwerking zou leiden tot meer kwaliteit en efficiency in de dienstverlening en daarmee tot kostenbesparing tot ongeveer tien procent van de huidige kosten. De betrokken medewerkers, ruim 245, zouden voorlopig vanuit de drie gemeenten worden gedetacheerd. Een nieuwe rechtsvorm zou per 2014 van start moeten gaan. Op het laatste moment haakte Berkelland af. Het college stond niet achter de aanpak en was niet overtuigd van het beoogde resultaat: kostenbesparing en efficiency.


Kwaliteitsverhoging

Voor Winterswijk en Oost Gelre blijft kostenbesparing wel het uitgangspunt, evenals kwaliteitsverhoging van de dienstverlening aan de burgers en minder kwetsbaarheid in de uitvoering van taken. Inwoners kunnen ook na 2014 bij hun eigen gemeentehuis terecht; elke gemeente houdt haar eigen frontoffice.

Zijlijn

Op een later moment kan de gemeente Berkelland mogelijk alsnog met de twee gemeenten op onderdelen samenwerken, ‘maar voorlopig staan ze aan de zijlijn’, stelt Keegstra. ‘Pas als wij onze zaakjes op orde hebben mag Berkelland weer komen praten. Het moet dan wel om samenwerking gaan die ons meerwaarde oplevert.’ In dat geval is ook de gemeente Aalten weer welkom, die al in een eerder stadium bedankte voor de ambtelijke samenwerking.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie