Advertentie

Wielertoertochten blijven welkom in Vaals

Deelnemers aan grote wielertoertochten blijven welkom in de Zuid-Limburgse gemeente Vaals.

ANP
20 februari 2024
Amstel Gold Race
Amstel Gold RaceANP

Deelnemers aan grote wielertoertochten blijven welkom in de Zuid-Limburgse gemeente Vaals. De gemeenteraad verwierp het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om grootschalige wielertoertochten door het Limburgse heuvelland met duizenden deelnemers te weren uit de gemeente.

Coördinator Financiële Administratie

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Coördinator Financiële Administratie

Fiscalist

JS Consultancy
Fiscalist

Stiltegebieden

Het college wilde een forse beperking van deze evenementen invoeren omdat ze voor de nodige overlast zorgen en de rust verstoren in de stiltegebieden van Vaals. Daarnaast vervuilen de deelnemers de omgeving. Ook gedraagt een deel van de fietsers zich asociaal, aldus het college.

Amstel Gold Race

Het besluit, genomen in de bomvolle raadszaal, is goed nieuws voor de organisatoren van onder meer de toerrit van de Amstel Gold Race. De jaarlijkse toertocht op de dag voor de wielerklassieker voor profrenners kan hierdoor een aantal bekende beklimmingen in Vaals blijven aandoen. Volgens de huidige regels blijven er jaarlijks nog drie grote fietstoertochten, met een deelnemersaantal tussen de 5000 en 15000 deelnemers per evenement toegestaan.

Economische impuls

Er waren zes insprekers tijdens de vergadering die allen pleitten voor het behoud van de huidige regels. Onder hen was de koersdirecteur van de Amstel Gold Race Leo van Vliet. Hij herhaalde zijn eerder geuite standpunt over de economische impuls van 20 miljoen euro voor de streek en de afhankelijkheid van de toertocht van de jaarlijkse wielerwedstrijd.

Vervuiling

Van Vliet ontkende het verwijt dat zijn koers voor grote vervuiling zorgt. ‘Ik kan niet instaan voor het gedrag van de individuele deelnemer. Maar wij huren al jaren professionele schoonmakers in die op de dag na de wedstrijd de route narijden en het afval weghaalt’, aldus Van Vliet.

Dumoulin

Een andere inspreker was voormalig profwielrenner en winnaar van de Ronde van Italië, Tom Dumoulin. De Limburger erkende dat er overlast bestaat door wielrenners en dat daar maatregelen tegen genomen moeten worden, maar gaf de raad mee dat er geen wielerklassieker kan zijn zonder de toertocht. ‘Voor mij persoonlijk is de Gold Race heel belangrijk geweest, die kwam bij mij door de straat en heeft mij aan het wielrennen gebracht.’

'Hoofdpijnvoorstel'

Raadsleden in Vaals zijn opgelucht dat het ‘hoofdpijnvoorstel’ over het weren van de grote wielertoertochten door het college van B en W van tafel is. Voor PvdA-raadslid Kirsten Pakbiers-Renericken is het een raadsel hoe dit voorstel vanuit B en W tot stand is gekomen. ‘Volgens ons heeft het college het amendement dat we hebben aangenomen verkeerd geïnterpreteerd. Als B en W duidelijker had aangegeven dat ze die grote toertochten helemaal niet wilden weren, dan hadden we deze commotie niet gehad.’

Warrig

Fractievoorzitter Alain Hamakers van de lokale lijst Nuj Lies Vroemen, was het met zijn PvdA-collega eens. ‘Warrig is nog een understatement. Dit hadden we kunnen voorkomen. Ik begrijp nog altijd niet hoe het gemeentebestuur tot dit voorstel is gekomen. Het was al duidelijk dat de hele raad de Amstel Gold Race toertocht heel graag wil.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie