Advertentie

Wethouder Groot Wassink overleeft 'onder de pet'-motie van wantrouwen

De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink heeft een motie van wantrouwen in de gemeenteraad met gemak overleefd.

26 januari 2022
Wethouder Rutger Groot Wassink van de gemeente Amsterdam

De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink heeft een motie van wantrouwen in de gemeenteraad met gemak overleefd. De motie was ingediend door de Partij van de Ouderen. Fractieleider Wil van Soest vond Groot Wassink niet zichtbaar genoeg bij geweld tegen lhbti-mensen vanuit met name de Marokkaanse hoek en verweet hem dat hij een rapport daarover te lang onder de pet had gehouden.

Verworpen

Van Soest kreeg inhoudelijk enige bijval van de oppositiepartijen VVD en JA21 en ook van coalitiegenoot SP, maar die partijen stuurden niet aan op steun aan de motie. Die werd dan ook ruimschoots verworpen: naast de Partij van de Ouderen (1 zetel) stemde alleen Forum voor Democratie (1 zetel) voor.

Niet achtergehouden

Wethouder Groot Wassink werd eerder deze maand in de raadscommissie diversiteit al aan de tand gevoeld over deze kwestie, naar aanleiding van Wob-publicaties van De Telegraaf. In deze vergadering hield hij vol dat hij een rapport, waarin vijftien homomannen vertellen dat ze vaak mikpunt zijn van discriminatie door jongeren met een Marokkaanse achtergrond, niet heeft achtergehouden. Hij zei geldige redenen te hebben om het stuk pas begin juli naar de raad te sturen, terwijl het in februari al klaar was.

Clusterfuck

De oppositiepartijen betichtten hem van 'wegmoffelen' en een 'clusterfuck', maar de coalitiepartijen steunden hem, zij het met wat kanttekeningen, en noemden de aantijgingen aan zijn adres "opgewarmde prak". Groot Wassink erkende toen dat hij het rapport beter eerder naar de raad had kunnen sturen.

Misverstand

Overigens noemde Groot Wassink het woensdag een 'misverstand' dat alleen jongens van Marokkaanse origine een probleem zouden hebben met de acceptatie van lhbti'ers. 'Ook onder mensen met Turkse of Surinaams/Caribische achtergrond is de acceptatie kleiner dan bij Nederlanders zonder migratieachtergrond.' Hij legde uit via welke (vooral onderwijs-)trajecten de gemeente probeert de acceptatie te vergroten, want 'we moeten proberen met elkaar in deze hyperdiverse stad samen te leven, en dat kan je niet afdwingen met wetten en regels'. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie