Advertentie

'Het komt goed met de Jaap Edenbaan'

De gemeente Amsterdam zal zich voorlopig niet mengen in de conflicten rondom de Jaap Edenbaan. Wel volgt de wethouder de zaak op de voet. 'De stichting moet ervoor zorgen dat er schaatslessen blijven.'

15 maart 2013

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg heeft er vertrouwen in dat de conflicten rondom de Jaap Edenbaan opgelost zullen worden. Voorlopig zal de gemeente niet ingrijpen. ‘Het komt wel goed, maar er zal nog heel wat water door de Amstel moeten stromen voordat het zo ver is.’

Niet goed
Het rommelt al lange tijd rondom de populaire Amsterdamse ijsbaan. De Stichting Jaap Edenbaan, die de baan beheert, ligt overhoop met de ondernemers die rondom de ijsbaan hun geld verdienen. Vorig jaar zegde de stichting de contracten op. Ze wil de horecagelegenheid Skeeve Skaes gaan runnen, de schaatslessen regelen en ook winkel/verhuur Waterman Sport moet verdwijnen. Op die manier zou meer geld gegenereerd moeten worden. De ondernemers doen er alles aan om te voorkomen dat ze het veld moeten ruimen. Maar vangen bot als ze met het stichtingsbestuur in gesprek willen. ‘Het is natuurlijk niet goed wat er gebeurt’, vindt wethouder Van der Burg. ‘Er is veel onrust en dat is nooit goed. Gelukkig wordt er nog volop geschaatst en wat de gemeente betreft blijft dat ook zo.’


Aanbesteding dreigt te mislukken
Het meest acute probleem is dat van de schaatslessen voor volgend seizoen. Sinds jaar en dag geeft Duosport schaatslessen op de ijsbaan, maar de lessen die deze weken gegeven worden zijn als het aan de stichting ligt de laatste. Er is een aanbesteding gestart maar die dreigt op een mislukking uit te lopen. Voor zover nu bekend heeft geen enkele schaatsschool zich gemeld voor de aanbesteding die op 25 maart sluit.

Geen partij gemeld
Officieel weet wethouder Van der Burg hier niets van. ‘De aanbesteding is geheim en zo hoort dat ook.’ Wel zegt hij van Duosport gehoord te hebben dat geen enkele schaatsschool zich heeft aangemeld. ‘Als op 25 maart blijkt dat er een andere partij is, dan is dat heel vervelend voor Duosport, maar dan is dat nou eenmaal zo.’ Maar als er geen partij is, dan zal de stichting weer met Duosport om de tafel moeten. ‘Ze hebben ook aangegeven dat dan te zullen doen’, aldus Van der Burg. ‘Want de stichting moet er natuurlijk wel voor zorgen dat er lessen zijn.’

Verhuiskosten
Een ander ‘probleem’ is de horecagelegenheid Skeeve Skaes. De Hoge Raad heeft inmiddels een uitspraak gedaan waarbij de stichting in het gelijk is gesteld. De uitbater zal het gebouw, ondanks veel protest, voor volgend seizoen moeten verlaten en de stichting mag het pand zelf gaan uitbaten. Hoe hoog de uitkoop en verhuisvergoeding voor de uitbater zal zijn, is nog niet bekend. Daar zal de rechter binnenkort een uitspraak over doen. Van der Burg geeft in ieder geval aan dat de gemeente niet zal bijdragen aan die kosten. ‘Dat zal uit het budget van de ijsbaan moeten.’


1,3 miljoen
Onlangs kende de gemeente 1,3 miljoen euro subsidie toe aan de stichting om volgend seizoen de schaatsbaan te exploiteren. Dat bedrag is aanmerkelijk hoger dan de 7 ton die nodig was voor een alternatief plan, ingediend door de drie ondernemers rondom de baan, Duosport, de Skeeve Skaes en Waterman (huur en verkoop van schaatsen). De gemeente koos daarmee voor continuïteit op het moment dat er zaken onder de rechter zijn en er een aanbesteding loopt. Wel is bewust gekozen voor een periode van één jaar.


Langdurig contract
‘Begin april zullen we de balans opmaken en dan moeten we de onderhandelingen starten voor een langdurig contract’, aldus Van der Burg. ‘Dan kan iedereen weer meedoen.’ Ook de ondernemers, hoewel die dan, als het aan de stichting ligt, al niet meer op het terrein hun zaak hebben.

Niet ingrijpen
Voorlopig vindt Van der Burg het nog geen tijd om in te grijpen in de conflicten en hij kan niet zeggen of hij dat moment in de nabije toekomst voorziet. ‘We wachten eerst af wat er uit de aanbesteding van de schaatslessen komt.’ 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Baukje L.M. Kothuis / Wetenschappelijk onderzoek & advies op gebied van maatschappelijke veiligheidsvraagstukken: www.waterworks.nu
Wethouder Erik van der Burg heeft last van het probleem waar heel veel bestuurders mee kampen de laatste jaren: niet weten hoe om te gaan met emoties van burgers & geen idee hebben wat er zich achter die emoties afspeelt en dan maar reageren met juridische en procesgerichte communicatie. Het gaat voorbij de menselijke maat. En dat maakt de gemiddelde burger nog bozer, verontwaardigder en teleurgestelder. Om nog maar niet te spreken van het publiek vertrouwen dat verloren gaat.



Terwijl hier nou juist alle kansen liggen om te laten zien dat je als bestuurder herkent en erkent welke gevoelens er bij 'je bevolking' spelen. Dan kunnen er nog altijd kritische tegenargumenten zijn, maar is er veel gewonnen op het gebied van dat kostbare vertrouwen. En dat is noodzakelijk om in de toekomst weer iets duurzaams op te kunnen bouwen, een samenwerking waarbij je elkaar niet voortdurend hoeft af te vangen op 'regels & wetten' en mensen gewoon meewerken omdat ze zich begrepen, herkend en erkend voelen en er zin in hebben om er wat van te maken.



En burgers zijn niet dom: blijken steeds weer in de praktijk prima te begrijpen dat het niet iedereen naar de zin gemaakt kan worden en je om de beurt af en toe water bij de wijn moet doen. Maar dan niet alleen op basis van 'ja dit zijn nou eenmaal de regels en de processen die wij moeten doorlopen.' Bestuurders moeten moeite doen om ACHTER de emoties van de burger te kijken en niet alleen aan symptoombestrijding doen.

Wethouder Erik van der Burg: grijp je kans!
Roel / Schaatser
Hopeloos
Ray / burger/schaatser
Wat de burger hier ziet is een al vele jaren goed draaiende, laagdrempelige schaatslesclub (Duosport, die zeer veel mensen naar de schaatsbaan lokt) , een ondanks/dankzij de grote drukte zeer prettig schaatscafé en een prima draaiende schaatswinkel/schaatsverhuur.

En kennelijk (zie ook de Slag om Nederland, 11 maart) een Stichting die weigert met deze partijen te overleggen over de toekomstige exploitatie, maar meent met aanbestedingstrajecten de zittende succesfactoren te kunnen wegwerken enkel om meer inkomsten te genereren.

ALs vervolgens deze ondernemers een bod doen om met veel minder subsidie de schaatsbaan draaiend te houden, lijkt het me zaak dat partijen aan tafel gezet worden om er samen uit te komen: immers alle factoren zijn aanwezig om er uit te komen en voort te bouwen op de succesfactoren.

Als wethouder van den Burg dan aangeeft dat er eerst nog maar eens een hoop water door de Amstel moet stromen, slaat hij de plank mis. Kennelijk moet er eerst een puinhoop ontstaan (succesfactoren weggewerkt) voordat hij in wil grijpen, terwijl succesoplossingen voor het opgrijpen liggen. Onbegrijpelijk bestuur!
robby / eigenaar
het is een geval van pappen en nathouden.

kijk om je heen, overal bestuurlijke dwalingen, en dan die arrogantie.

vroeger kon je een klap op je smoel krijgen als je dit gedrag vertoonde, nu is de burger braaf en suf volgzaam.

de honger naar geld is groot, en ze krijgen nog kinderen ook, wethouders, en bestuurders als deze waar komen ze vandaan!

Geert Wilmink / Bezorgde burger
Beste mijnheer van der Burg, grijp in voor het te laat is! Een monument als de Jaap Edenbaan mag in deze vorm niet verloren gaan. Ik kom al 40 jaar op de Jaap Edenbaan en op het complex. Concerten in de hal, IJshockey Amsterdam bekijken, na afloop een biertje of wat bij Sjaak Swart in wat nu 'onder nul heet' rondjes draaien op de IJsbaan, les van Duosport en appeltaart, biertje en een stamppotje bij Jac en Sonja. Ik maak mij zorgen dat dit niet meer terugkomt. Vroeger zat rasondernemer Sjaak altijd vol tot 's avonds laat, nu is Onder Nul door de directie niet meer kostendekkend te krijgen en is de service tot een dieptepunt gedaald. Mijn vrouw en kinderen schaatsen nu bij HCA, en ik drink lekker mijn biertje en lees mijn krantje. Woon na 30 jaar Amsterdam in Bussum maar sleep iedereen mee naar dit monument, een combinatie van sport, cultuur EN gastvrijheid. Deze ondernemers horen bij de baan en deze faciliteiten gaat u als gemeente nooit rendabel krijgen. Nog in geen 100 jaar! En dat gaat de gemeente pas constateren als het te laat is. Vervolgens grote verliezen en geen funding en subsidie meer. Monument De Jaap Edenbaan weg over 5 jaar? Een horror scenario maar het komt akelig dichtbij. Wellicht wel voorbedachten rade? Misschien wil de gemeente er wel vanaf? Ik wil er niet aan denken! Ik smeek u: ga met de ondernemers in gesprek die dit monument mede gebouwd hebben en hun ziel en zaligheid in Jaap Eden hebben gestopt. Zij zijn van onschatbare waarde voor de baan. Grijp in voor het te laat is!!!! Dan is heel Amsterdam en omstreken u zeer erkentelijk!
Billy Hoogstraten
Ja, dat zou wat zijn : heel veel water door de Amstel; en dan niet geleidelijk in de loop der jaren maar in 1 klap als een tsunami. Woensdag 27 maart tegen een uur of negen lijkt me een ideaal moment als Eric van de Burg c.s. aan de oevers van de Amstel de Stopera willen betreden voor weer een ochtendje geneuzel met vette watten in de oren.

Een mooie Hollandse traditie: grote schoonmaak aan het begin van een Nieuwe Lente !!!
Advertentie