Advertentie

Weinig mensen van plan te stemmen voor gemeenteraad

Uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat er op dit moment weinig mensen van planzijn te gaan stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2014.

04 augustus 2013

Weinig mensen zien het zitten om volgend jaar te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Slechts 42 procent van de kiezers geeft momenteel aan naar het stembureau te zullen gaan. Dat blijkt zondag uit de enquête van Maurice de Hond. Bij de vorige lokale verkiezingen, in 2010, was de opkomst 54 procent. De reden is niet bekend.

Weinig PVV en 50Plus

De lokale animo is het grootst onder de kiezers van VVD en PvdA. Iets meer de helft van hun landelijke kiezers zal ook voor de gemeenteraad gaan stemmen: 53 procent van de PvdA'ers en 52 procent bij de VVD. Van de D66- en CDA-kiezers is 51 procent van plan te gaan stemmen. Bij PVV en 50PLUS zullen juist weinig kiezers de moeite nemen naar het stembureau te gaan. De PVV doet maar in een paar gemeenten mee, 50PLUS werkt samen met een paar lokale ouderenpartijen maar doet niet zelfstandig mee.

 
Afwijking landelijke tendens

De Hond verwacht daarom dat de lokale uitslag afwijkt van de landelijke tendens. In de peilingen doen VVD en PvdA het namelijk al tijden slecht, PVV en 50PLUS boeken een flinke winst. De gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart volgend jaar. Enkele maanden later wordt er gestemd voor het Europees Parlement. De animo daarvoor is nog lager. Ongeveer een op de drie Nederlanders wil daarvoor stemmen. Dat is vergelijkbaar met de vorige Europese verkiezingen.

Meerderheid voor legalisering softdrugs

In de nieuwe peiling van De Hond staat de coalitie wederom op 35 zetels, tegen 79 in de huidige Tweede Kamer. PVV blijft virtueel de grootste partij met 29 zetels, voor de SP (23). 50PLUS stijgt van 2 zetels in de Kamer naar 11 bij De Hond. Ten opzichte van vorige week zijn de verschillen minimaal.

De Hond vroeg de deelnemers aan de peiling ook naar de volledige legalisering van softdrugs. Van de ondervraagden is 54 procent voor en 38 procent tegen. De rest weet het nog niet. Kiezers van D66 en SP zijn overwegend voor, CDA'ers hebben de meeste bezwaren.
 
Door vingers gezien

Uruguay besloot woensdag als eerste land in de wereld om softdrugs volledig legaal te maken. In het Zuid-Amerikaanse land is het voortaan toegestaan om hennep te telen, te verkopen en te gebruiken. In Nederland wordt recreatief gebruik door de vingers gezien en mag wiet onder strenge voorwaarden worden verkocht in coffeeshops.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

bestuurlijkezaken / bestuurlijkezaken
Het laatste dat helpt zijn lokale stemwijzers. Geen enkel verband aangetoond tussen deze voorziening en opkomst of geinformeerd stemgedrag. Weggegooid geld (categorie spiegeltjes en kralen).
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Hoogste tijd dat we het tijdperk van 'paard en wagen' achter ons laten en burgers in de gelegenheid worden gesteld om thuis van achter de computer hun stem uit te brengen. Het verhoogt het opkomstpercentage en maakt het voor Nederlanders die op vakantie zijn in het buitenland ook enigszins haalbaar om hun stem uit brengen.
Mr R.M. Dalmijn
Dag Vrouwen , Mannen,Juist ditmaal Wel gaan stemmen. De gemeente is en wordt nog meer de verdeler van middelen en mogelijkheden binnen de publieke ruimte en vooral aan haar burgers. We gaan door een diep dal dit mede door de verplaatsing van middelen naar de lagere overheden, verzekeraars, mantelzorgers en anderen; en de sluiting van brievenbussen, buurtwinlels, banklocaties en het afschaffen van thuiszorg en Verzorgingshuizen . Dit alles maakt de kwetsbare en vaak oudere medemens , Zonder verdiencapaciteit!! afhankelijk van de locale overheid als meest betrokken dienstverlener en "gunstenverstrekker".

Dus uw oude buurman in gedachte een kruisje zetten!

Kees Bloemendaal / Vuilnisman
Rijksoverheid heeft de draaiboek voor de komende 50 jaar gereed. Wordt nooit van afgeweken. Waarom moet je dan gaan stemmen ? Ze denken allemaal aan hun eigen financiële belangen.

3 Klassen
Lage klasse
Middenklasse
Elite

De gemeenten en de Rijksoverheid hebben
de afgelopen 8 jaar ervoor gezorgt, dat
de Elite nog vermogender is geworden
ten koste van de middenklasse en met
name de lage klasse. Kijk maar naar
de kranteberichten. Allemaal VVD' ers
die betrokken zijn bij financiële fraudes,
onterechte declaraties, onterecht verstrekte
bonussen. Wordt niets aan gedaan.
De Justitie is ook ingedeelt in klassen.
Ja, we leven in een democratische
rechtsstaat. Op papier ja. Veel suc6
met stemmen. Ik blijf lekker thuis
champagne drinken en kaviaar eten
op advies van onze premier de heer
Mark Rutte. De vakantie boek ik
morgen wel. Bij voorkeur boek ik
een belastingparadijs. Goed voorbeeld
doet volgen.
cees Govers / 65+
Weinig interesse voor gemeenteraadsverkiezingen vind ik logisch als je als kiezer dagelijks merkt dat de 2 regeringspartijen niets kunnen doen aan de steeds groter wordende economisch en sociale problemen die steeds maar erger lijken te worden.Heel veel maatregelen worden verkeerd aangevoeld.
Sjoerd Visser
De reden is niet bekend. ???. De reden is dat de meeste plaatselijke VOLKSvertegenwoordigers zich gedragen als OVERHEIDSvertegenwoordigers zodra ze gekozen zijn. Vooral die plaatselijke afdelingen van de landelijke partijen zijn een doorn in het oog voor vooruitgang en onafhankelijke beleidsvorming !!! Met alle nadelige gevolgen vandien !!!
Kritikus / Geen Hagenees
Hartje zomer. Vakantietijd. Dan heb je als burger even geen zin je druk te maken om verkiezingen die pas over ruim 7 maanden gaan plaatsvinden. Maurice de Hond had beter deze peiling op een ander moment kunnen houden.
Flip Zolderman
de hond in komkommertijd, moeten we daar nu echt op reageren?
Leon Kennis
Tijd voor de lokale partijen dus om nog alerter en betrokkener te zijn cq worden. Als PvdA en VVD alleen op basis van opkomst% plaatsen in de Raad gaan innemen, dan gaan we echt de verkeerde kant op. Dus; mobiliseer de kiezer is her credo.
Kroon W
Ik kan niet eens stemmen als ik zou willen in de gemeente Schagen. Hoe kan ik dan wel mijn stem uitbrenegen. T.G.V. een fusie kunnen alle burgers van Schagen de komende kiesronde hun stem niet uitbrengen.
Advertentie