Advertentie

Weigerambtenaar blijft verantwoordelijkheid gemeente

Gemeenten behouden de ruimte om ambtenaren dienst te hebben die geen homoseksuelen willen trouwen. De gemeenten moeten er wel zorg voor dragen dat mensen van het gelijke geslacht met elkaar in het huwelijk kunnen treden.

14 oktober 2011

Gemeenten behouden de ruimte om ambtenaren dienst te hebben die geen homoseksuelen willen trouwen. De gemeenten moeten er wel zorg voor dragen dat mensen van het gelijke geslacht met elkaar in het huwelijk kunnen treden.

Zelf beslissen
Over dat voorstel van de ministers Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en Marja van Bijsterveldt (Emancipatie) buigt de ministerraad zich vrijdag. Gemeenten mogen zelf beslissen of ze weigerambtenaren in dienst hebben.

Gewetensbezwaren

Van Bijsterveldt liet deze zomer tijdens een Kamerdebat over emancipatie al weten dat het mogelijk moet blijven dat ambtenaren van de burgerlijke stand het sluiten van een huwelijk tussen homoseksuelen weigeren. De gemeenten mogen zelf weten hoe ze daar mee omgaan. Ook Donner maakte al eerder duidelijk dat gemeenten de vrijheid hebben trouwambtenaren met gewetensbezwaren aan te stellen.


Commissie
De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde in 2008 dat een gemeente mag weigeren een ambtenaar aan te stellen die alleen hetero's wil huwen.

Tweede Kamer
GroenLinks wil zo snel mogelijk een uitspraak van de Tweede Kamer over weigerambtenaren. Kamerlid Ineke van Gent heeft een oproep aan het kabinet klaarliggen om te regelen dat trouwambtenaren geen homohuwelijk meer mogen weigeren.


Motie
Nu de ministerraad vrijdag praat over de mogelijkheid dat gemeenten toch weigerambtenaren in dienst mogen hebben, wil Van Gent de motie die ze een tijd achter de hand heeft gehouden, na de herfstvakantie in stemming brengen. Met steun van de VVD kan het voorstel het halen, maar die partij wil nog niet reageren.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Blijkens de spam-reacties op dit artikel die al vanaf vanochtend vroeg bij dit artikel staan, zit de redactie opnieuw te slapen.
piet brontsema / org adviseur
waarom geen andere baan zoeken waar zij minder in de weg lopen
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Ik snap niets van het probleem.
Zolang homoseksuelen kunnen trouwen en er is een ambtenaaar voorhanden die dat huwelijk wil sluiten, laat dan de ambtenaar die dat niet wil in zijn of haar waarde. Het is net alsof "de weigerambtenaar" de enige is die genoemde huwelijken kan en mag sluiten.
Ophouden met deze discussie !!
Advertentie