Advertentie

Waarschuwingen in de wind geslagen bij Blauwestad

De keuze om een inconsistent en risicovol project als Blauwestad toch uit te voeren komt voort uit een diepgewortelde wens en noodzaak iets wezenlijks te doen voor Oost-Groningen. Telkens is uitgegaan van de gunstigste scenario's en zijn waarschuwingen en kritiek niet op waarde geschat.

02 juli 2010

Kavels
Dat schrijft de Noordelijke Rekenkamer in een onderzoeksrapport dat donderdag is verschenen. Provinciale Staten hadden eind vorig jaar de rekenkamer gevraagd om onderzoek te doen naar tegenvallende woningbouw en woningverkoop van Blauwestad. Het project ging in 2004 van start met de bedoeling bijna 1500 kavels te verkopen en die te laten bebouwen in een waterrijke en groene omgeving. Begin juni dit jaar waren 183 kavels verkocht.

Cruciale fout

Volgens de Noordelijke Rekenkamer is de provincie Groningen veel aan te rekenen. Zo heeft de provincie zich afzijdig gehouden toen twee marktpartijen zich in 2007 terugtrokken uit de publiek private samenwerking (PPS) die was opgezet voor Blauwestad. Een cruciale fout, zegt de rekenkamer.

Huwelijkse voorwaarden

De rekenkamer ziet het als een 'gebrek' dat de provincie geen 'huwelijkse voorwaarden' stelde bij de samenwerking met de private partijen. ,,Telkens opduikende financiële risico's en tegenslagen zijn niet afgedekt, maar doorgeschoven naar de private partners. De provincie heeft niet onderkend dat zij er alleen voor zou komen te staan als private partijen de risico's niet meer zouden kunnen of willen dragen'', aldus de rekenkamer.

Open einde

Tevens heeft de provincie de risico's van de financieringsconstructie onderschat. De met provinciaal geld verworven grond moest aan de private partners worden geleverd om te worden doorverkocht aan particulieren. De grond diende tegelijkertijd als onderpand voor het voorgefinancierd provinciale kapitaal. Door de stagnerende verkoop konden de private partners niet aan hun betalingsverplichting voldoen, maar door een ,,open einde'' in het contract wel de grond opeisen.

Strategisch

De rekenkamer signaleert verder dat Provinciale Staten van Groningen ,,op cruciale momenten niet beschikten over alle relevante informatie'' rondom Blauwestad. Soms ontbrak deze informatie, maar soms werd die om strategische redenen niet verschaft door Gedeputeerde Staten. Pas toen het project in zwaar weer kwam betrokken bij het overleg over de gang van zaken.

In een reactie geven GS aan de analyse en deelconclusies van de Rekenkamer op bijna alle punten te kunnen onderschrijven en de aanbevelingen onverkort te zullen overnemen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Die 183 kopers hebben in ieder geval veel rust en ruimte voor hun geld gekregen.

Maar de Groningse bestuurders hebben kennelijk vooral naar "Boer zoekt vrouw" gekeken en verder alles buiten hun tunnelvisie gehouden... natuurlijk op kosten van de belastingbetaler. Moedwillige incompetentie, maar dat zal na enkele strenge woordjes wel weer gedoogd worden door de volksvertegenwoordigers. Zo gaat het in de rest van het land tenslotte ook. Zo'n open einde contract riekt ook een beetje naar onfrisse relaties tussen bestuurders en private partijen, maar daar zullen we wel nooit achter komen.

Hoe zat het ook alweer met die kloof tussen burgers en politiek? Die was de schuld van burgers die het allemaal niet begrepen?
florinus
En dan te bedenken, dat een van de verantwoordelijken, de PvdA'er Marc Calon, voor dit wanbeleid is beloond met een goed betaald (nl. boven de Balkenende-norm) baantje als voorzitter van Aedes.

Zo zie je maar, hoe je straffeloos belastinggeld ove de balk kan gooien.
Advertentie