Advertentie

Vrouwen (weer) fors in minderheid op kieslijsten

Voor zowel de Provinciale Staten als de waterschappen staan er fors minder vrouwen dan mannen op de kieslijsten. Nu is een op de vijf leden van het algemeen bestuur van de waterschappen vrouw. In Provinciale Staten is de man/vrouw-verdeling iets beter: 34,7 procent van de Statenleden is vrouw.

20 maart 2019
Alettajacobs-denhaag-1922--002-.jpg

Er staan fors minder vrouwen dan mannen op de kieslijsten voor zowel de Provinciale Staten als de waterschappen. Stem op een Vrouw roept iedereen op om op een vrouw te stemmen, maar wel op een die wat lager op de kieslijst staat. Nu is een op de vijf leden van het algemeen bestuur van de waterschappen vrouw. In Provinciale Staten is de man/vrouw-verdeling ietsjes beter: 34,7 procent van de Statenleden is vrouw.

Een op de vier

Van de 3.575 kandidaten voor de waterschapsverkiezingen van vandaag zijn er 893 vrouw; 24,9 procent van het totaal aantal kandidaten. Dat blijkt uit gegevens van de Unie van Waterschappen. In waterschap Delfland en de Vechtstromen is een derde van het aantal kandidaten vrouw. In waterschap Limburg en waterschap Scheldestromen staan het minst aantal vrouwen op de kandidatenlijsten: respectievelijk 38 (19 procent) en 51 (19 procent).

Geen enkele vrouw

Bijna een derde van de ruim 8.700 kandidaten voor Provinciale Staten is vrouw (31,8 procent), zo blijkt uit gegevens van LocalFocus. 68,2 procent is man. De Partij voor de Dieren heeft met 53,4 procent vrouwelijke kandidaten van alle deelnemende partijen de meeste vrouwen op de kieslijst staan. De SGP heeft geen enkele vrouw kandidaat gesteld. Daarna telt PVV met 16,9 procent het minst aantal vrouwelijke kandidaten. In Overijssel staan met 27,9 procent het minst aantal vrouwen op een kandidatenlijst, in Noord-Holland met 36,2 procent de meeste. Uit gegevens van Open State Foundation blijkt dat lang niet alle partijen het geslacht bij hun kandidaten hebben gezet, ondanks een eerdere oproep van Open State Foundation en Stem op een Vrouw. Van de 8.731 kandidaten staan er 1.137 mensen op de lijst van wie het geslacht niet wordt vermeld. Een vierde daarvan staat voor Forum voor Democratie op de kandidatenlijst.

Voorkeurstem

Stem op een Vrouw roept onder meer via Twitter en hun website kiezers op vooral op een vrouw te stemmen, maar niet automatisch op de hoogst geplaatste vrouw. ‘Kijk eens lager op de lijst. Juist die kandidaten hebben vaak jouw voorkeurstem nodig’, zo meldt Stem op een Vrouw op haar website. ‘Via deze tactiek stemden kiezers in 2017 drie vrouwen extra in de Tweede Kamer, en in 2018 tientallen vrouwen in de gemeenteraad.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martin
Nog meer BELANGRIJK NIEUWS!Minder vrouwen onder (dodelijke) arbeidsongevallen. Minder vrouwen in zware fysieke beroepen. Minder vrouwen onder oorlogsslachtoffers. Minder vrouwen bij schooluitval. Minder vrouwen onder daklozen. Minder vrouwen onder drugsverslaafden. Minder vrouwen die rechtszaak verliezen bij echtscheiding.Willen we meer of minder vrouwen??? MEER BIJ GOEDBETAALDE DIRECTEURSFUNCTIES EN BESTUURSPOSTEN!!!
Advertentie