Advertentie

Vrouw past voor burgemeesterschap

Het voorkeursbeleid van ex-minister van Binnenlandse Zaken Ter Horst voor meer vrouwelijke burgemeesters is mislukt.

09 april 2010
Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur blijkt dat de ministersperiode van Ter Horst (PvdA) 0,8 procent meer vrouwelijke burgemeesters heeft opgeleverd. Van de 127 door Ter Horst benoemde nieuwe burgemeesters zijn er 32 vrouw (25,2 procent). Van de vervangen burgemeesters was 24,4 procent vrouw. Het initiatief van Ter Horst om met ‘talentscouts’ meer vrouwelijke sollicitanten binnen te halen, is niet succesvol. Provincies en politieke partijen klagen over een gebrek aan vrouwelijke kandidaten. De verhuisplicht blijkt voor vrouwen met kinderen nogal eens reden niet te solliciteren op een burgemeesterspost.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tom / ICT beheerder
Als ik vrouw was, zou ik me ook twee keer bedenken voordat ik een dergelijke functie zou aanvaarden.

Waarom? Continu opboksen tegen de vooroordelen dat je daar zit vanwege je sekse, geloof, huidskleur etc. in plaats vanwege je capaciteiten, talenten en opleiding.

Want dat is het resultaat van dit voorkeursbeleid - dat mensen niet meer kijken naar wat een persoon kan, maar tot welke (knuffelgroep) hij/zij behoort - en rekent hem/haar dan op afkomst, geloof of sekse af, in plaats van op prestaties en werk.

Slim gedaan van een 'excuusminister' - want ik weiger te geloven dat zij op haar kennis en kunde is gekozen.
Nol / wethouder
Zou een mannelijke burgemeester geen kinderen hebben en dus dezelfde last van een verhuisplicht?

Het lijkt me dat dat excuus niet opgaat.
Margit / beleidsadviseur
Ik ben heel benieuwd naar de wijze waarop de talentscouts te werk zijn gegaan. Helaas vertelt het artikel dit niet. Ik denk in elk geval wel dat er in Nederland voldoende vrouwen zijn die een dergelijke functie willen én kunnen uitvoeren. Misschien dat ze wel op een iets andere manier moeten worden geworven dat mannen. Ik denk dat mannen zich gemakkelijker zelf aanbieden en dat vrouwen liever benaderd willen worden.
Jofel
Ik denk dat dit een mooi voorbeeld van een generatiespecifiek probleem is. De babyboom generatie kent minder vrouwen die ook voor een full time carrière gaan op dit soort veeleisende banen. Daarnaast zijn de mannen van de babyboomgeneratie wellicht minder bereid om dezelfde offerts te maken die deze vrouwen wel maken: stoppen met werken of een parttime functie ver onder hun niveau aannemen om de carrière van hun vrouw te stimuleren. Dit is dus van invloed op de aanbod zijde: weinig gekwalificeerde vrouwen.

Het werkende deel van de babyboomgeneratie op dit soort functies bestaat voornamelijk uit mannen. Mensen zijn geneigd om anderen aan te nemen die op hen lijken. Dus vaak zijn dit mannen of vrouwen met eigenschappen die goed scoren bij mannen zoals prestatiegericht en ambitieus. Denk aan mevrouw Nelie Kroes maar dit dit soort vrouwen zijn schaars.
En dit is de vraagzijde die dus om mannen vraagt.

Dus een mismatch tussen vraag en aanbod.
De nieuwe generatie van 30+ en jonger groeit op met vrouwen én mannen die carrière maken. Mannen uit deze leeftijd zijn wel bereid om een stapje terug te doen voor hun vrouw. De vrouwen uit deze generatie eisen hun plek op en vinden dat ze net zo gelijkwaardig zijn qua carrière als mannen.

De oplossing is dus om specifieker te werven op jongere burgemeesters.
Advertentie