bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Kwart Nederlanders denkt voldoende te bewegen, maar doet het niet

Kwart Nederlanders denkt voldoende te bewegen, maar doet het niet. Naarmate het overgewicht stijgt, daalt het aandeel dat voldoet.

15 november 2018
IenO.JPG

In augustus 2017 heeft de Gezondheidsraad een nieuwe beweegrichtlijn gepubliceerd die bepaalt of iemand voldoende beweegt. I&O Research zocht uit hoeveel Nederlanders voldoen aan deze nieuwe richtlijn. Ondanks dat 68 procent van de Nederlanders zelf vindt dat zij voldoende bewegen, voldoet maar 42 procent aan de beweegrichtlijn (zie figuur 1). Vrouwen voldoen hier vaker aan dan mannen. Naarmate het overgewicht (gemeten met het BMI) van Nederlanders stijgt, daalt het aandeel dat voldoet.

Merendeel Nederlanders doet wel aan sport
Ondanks dat veel Nederlanders niet voldoen aan de nieuwe beweegrichtlijn, sport 63 procent wel minstens 12 keer per jaar. In figuur 2 is te zien dat onder Nederlanders tot 65 jaar sportgedrag afneemt naarmate men ouder wordt. De meest beoefende sport is nog steeds vrijetijdsport, zoals hardlopen, fietsen of wandelen. Ook fitness is populair, met name onder Nederlanders tot 35 jaar. Nederlanders sporten het liefst ongeorganiseerd (51%) en alleen (60%). Ten opzichte van vorig jaar sport men minder graag in een groep. Dit geldt met name voor de mannen; vrouwen sporten liever in gezelschap dan mannen. De meerderheid (61%) van de Nederlanders is bekend met het sportaanbod in hun woonplaats en vindt dit aansluiten op hun persoonlijke behoeften. Een kwart is niet bekend met het aanbod.

Gezondheid belangrijkste motivator om te sporten
De meeste Nederlanders sporten of bewegen, omdat dit gezond is. Maar liefst driekwart geeft dit als reden. Mannen sporten vaker vanwege het plezier in de desbetreffende sport, terwijl vrouwen vaker denken aan hun uiterlijk en gezelligheid (zie figuur 3). Lichamelijke klachten en gebrek aan motivatie zijn veel genoemde redenen om niet te sporten of bewegen. Gebrek aan tijd en motivatie spelen bij jongere Nederlanders meer een rol, terwijl lichamelijke klachten meer voorkomen bij ouderen.

Verantwoording
Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 4.375 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek werd uitgevoerd van woensdag 25 juli tot en met zaterdag 11 augustus 2018. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017.

Klik hier voor het volledige rapport


Meer informatie
Lisa Nannes | 020 308 48 53 | l.nannes@ioresearch.nl
Roy van der Hoeve | 020 308 48 54 | r.vander.hoeve@ioresearch.nl


Overname uit deze publicatie is alleen toegestaan met expliciete vermelding van I&O Research als bron.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

li wei / zelfstandige
Eigenlijk zou je fysieke arbeid e.d. ook moeten meetellen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.