Advertentie

VNG: gemeenten zelf verantwoordelijk voor creëren opvang

Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de opvang van Oekraïners. Verder roept Eurocities inwoners op zich zaterdag te verzamelen.

ANP
04 maart 2022
vluchtelingen Oekraïne
Shutterstock

Bij de opvang van gevluchte Oekraïners zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de realisatie van locaties. Ook moeten ze zelf mensen voorzien van eerste levensbehoeften en zorg en onderwijs. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers biedt daarbij geen ondersteuning. Dat blijkt uit een brief die de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft uitgestuurd naar de leden.

Afdelingshoofd Openbaar Domein

Gemeente Nieuwegein
Afdelingshoofd Openbaar Domein

Beleidsmedewerker Duurzaamheid

JS Consultancy
Beleidsmedewerker Duurzaamheid

De VNG voert gesprekken met het Rijk over de landelijke coördinatie van opvangplekken en het matchen van vluchtelingen en locaties. De organisatie vraagt gemeenten te inventariseren waar opvang mogelijk is en dat aan de VNG door te geven. Op donderdag 10 maart houdt de VNG voor de leden een informatiesessie.

Het kabinet wil dat elk van de 25 veiligheidsregio's 2000 opvangplekken regelt, werd eerder vrijdag bekend. In de praktijk betekent dit dat veiligheidsregio's mogelijkheden weer afstemmen met de gemeenten binnen hun grenzen.

Aanmelding

Het is nog niet duidelijk waar Oekraïners die naar Nederland vluchten zich moeten gaan melden om voor opvang in aanmerking te komen. De veiligheidsregio's praten maandag verder met het ministerie van Justitie en Veiligheid over de coördinatie en de opvangmogelijkheden. Vrijdag werd in het Veiligheidsberaad besproken dat elk van de 25 veiligheidsregio's 2000 opvangplekken gaat regelen voor Oekraïners die vanwege het Russische geweld hun land hebben verlaten.

Maar van een harde afspraak is nu nog geen sprake. De helft van de opvangplaatsen zal op korte termijn beschikbaar moeten zijn. 'Veel veiligheidsregio’s en gemeenten zijn al volop bezig om dit voor te bereiden', laat een woordvoerder van het ministerie weten. De komende tijd wordt volgens Justitie een fors aantal vluchtelingen uit Oekraïne verwacht. Nederland moet zich daarom voorbereiden op grootschaliger opvang.

#CitiesWithUkraine

Inwoners van steden en gemeenten in heel Europa worden opgeroepen om zich op zaterdag 12 maart te verzamelen voor het stadhuis van hun woonplaats, stil te staan bij de oorlog in Oekraïne en een oproep te doen voor vrede in dat land. Dit plan van Eurocities, een netwerkorganisatie van meer dan tweehonderd Europese steden, wordt ondersteund door Nederlandse burgemeesters en gemeenten, meldt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag.

'Ik stel voor dat we de lokale bevolking uitnodigen, in het bijzonder onze Oekraïense en Russische gemeenschappen, om samen arm in arm te staan of een moment te delen voor of rondom onze stadhuizen', stelt de voorzitter van de netwerkorganisatie Dario Nardella, tevens burgemeester van Florence. Hij vraagt aanwezigen dan foto's van de bijeenkomsten te delen op social media met de hashtag #CitiesWithUkraine.

Volgens Nardella hebben Bologna, Braga, Florence, Milaan, Marseille, Nice, Rome en Rotterdam al laten weten mee te doen met de actie. Het is tevens een protest tegen oorlogshandelingen tegen de bij Eurocities aangesloten Oekraïense steden Charkov, Kiev, Lviv en Odessa. Volgens VNG gaat het om 'gemeentelijke diplomatie' waarmee aandacht gevraagd wordt 'voor de principes van democratie'. (ANP/redactie)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie