Advertentie

De Binnenlands Bestuur stemwijzer voor ambtenaren

Wat hebben de grote politieke partijen voor met het lokaal bestuur? Bekijk de Binnenlands Bestuur Verkiezingsmatrix, een stemwijzer voor ambtenaren en bestuurders.

30 augustus 2012

Een gekozen of een benoemde burgemeester? Meer geld naar gemeenten of minder? Behoud of afschaffen van de ambtenarenstatus? Meer mogelijkheden voor gemeenten om lokale belasting te heffen of niet? Kortom: wat hebben de verschillende politieke partijen voor ogen met het lokaal bestuur?

Verkiezingsmatrix
Op basis van de verkiezingsprogramma’s en de interviews die Binnenlands Bestuur hield met tal van lijsttrekkers van verschillende politieke signatuur heeft de redactie een overzicht gemaakt van de grote thema’s die voor het lokaal bestuur van belang zijn. De Binnenlands Bestuur Verkiezingsmatrix met daarin de standpunten van de belangrijkste politieke partijen over het binnenlands bestuur kan ambtenaren en bestuurders helpen hun stem te bepalen. 

Bekijk de Binnenlands Bestuur Verkiezingsmatrix

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Een slimme ambtenaar wordt nooit meer ambtenaar
Eric de Kluis
In de verkiezingsmatrix staat een fout: bij het onderwerp Gemeentelijk Herindeling wordt vermeld dat de SGP het standpunt inneemt: Zonder bestuurlijke problemen een verplichte herindeling, ongeacht omvang gemeenten Dit moet zijn: geen verplichte herindeling.
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Afschaffen van het ambtenarenrecht is het domste wat Fatma Koser Kaya en Eddie van Hijum hebben verzonnen om op te vallen. Het getuigt van het volkomen ontbreken van historisch besef. De overheid gaf de ambtenaren bij de Ambtenarenwet van 1929 juist een bijzondere rechtspositie om hen te beschermen tegen de politieke waan van de dag. In Nederland kennen we het meritsystem, waarbij ambtenaren zijn benoemdp basis van hun verdiensten (theorie en praktijk), dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de USA, waar ambtenaren zijn benoemd op basis van hun politieke kleur (spoilsystem). Doo abtenaren rechtspositioneel helemaal eden worden zij dus na elke verkiezingsronde vokgelvrij en daar tussendoor natuurlijk ook.
pieter / wegkijker
Een ding is duidelijk. De ambtenarenstatus gaat er aan. Ik ben benieuwd naar de condities waaronder dit gaat gebeuren.
Joke / Stafsadviseur
Het is jammer, dat deze vergelijking slechts beperkt is tot de zittende partijen. Dit maakt het overzicht een stuk minder waardevol.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik wist al niet wat ik moet stemmen maar nu weet ik het helemaal niet meer. Iedere partij heeft op onderdelen wel zinnige voornemens.

Kunnen we niet uit al die punten een goed programma maken?
frank
Het is duidelijk dat het momenteel lekker scoort om het ambtenaarschap de nek om te draaien. Dit proces is al een tijdje gaande onder aanvoering van goedkope slogans als: privatisering is beter en goedkoper, minder bureaucratie, minder regels en meer vrijheid. Dit betekent dat een paar dingen:

- ga niet meer bij de overheid werken, daar ligt geen toekomst meer;

- we moeten niet meer zeuren over stijgende kosten en topsalarissen;

- het individuele karakter van de samenleving is een feit;

- geef aan zittende ambtenaren hun gespaarde pensioengelden en betaalde AOW premies terug;

- schaf het ABP af.

Ik ben blij dat ik al 3 jaar geen ambtenaar meer ben.

S.H. Luimstra / beleidsmedewerker
Jammer dat ook het Binnenlands Bestuur meewerkt aan het vergelijken van een selectie van de politieke partijen. Het was zorgvuldiger en in mijn ogen democratischer als alle politieke partijen waren vergeleken. Foei!
Frits
Lijkt meer op een ruim stemadvies door al een voorselectie te maken tot "de belangrijkste politieke partijen". Zo blijf je de oude politiek houden en geef je een nieuwe partijen met een verfrissende visie geen kans. Foei BB.
Gerard V. / handhaver
Wat voor nut heeft zo'n stemadvies. Je kiest alleen maar op basis van wat men beloofd. In de praktijk is dit nagenoeg altijd het tegendeel. Dus waarom een stemadvies? Of je nou door de kat of de hond gebeten wordt, gebeten word je toch. Is er nog iemand die het landsbelang belangrijk vind of zijn we allemaal populisten geworden? Het is toch van de zotte dat kiezers hier toch telkens weer intrappen of zegt het iets van ons niveau als kiezer. Je krijgt tenslotte een overheid die je zelf gekozen hebt.. Als ambtenaar kun je helemaal wel schudden. Niet gedekt door de overheid en niet door je werkgever.

Veel plezier de komende regeringsperiode, losers !!
Henk Peterse / manager
Bij de VVD zie ik teksten staan die uit het concept-verkiezingsprogramma komen; de wijzigingen van het congres van afgelopen zaterdag 25/8 zijn niet verwerkt. Dat betekent op minstens 2 punten al een onjuiste weergave
True
een slimme ambtenaar stemt PVV.
Advertentie