Advertentie

Van Boxtel en Vliegenthart verkenners coalitie Amsterdam

Tijdens een crisisoverleg donderdagavond is besloten twee verkenners aan het werk te zetten van D66 en SP, de grote winnaars van de verkiezingen in Amsterdam.

16 mei 2014

D66-prominent Roger van Boxtel en Arjan Vliegenthart, Eerste Kamerlid voor de SP, zijn vrijdag aangesteld als verkenners om te onderzoeken welke coalitie mogelijk is in Amsterdam. Ze gaan de komende dagen gesprekken voeren met de fractievoorzitters van alle acht partijen in de Amsterdamse gemeenteraad.

Onafhankelijke verkenners
De partijen wilden aanvankelijk twee onafhankelijke Amsterdammers aanstellen om de impasse in de collegeonderhandelingen te doorbreken. ,,Maar deze beoogde verkenners waren niet beschikbaar of niet geïnteresseerd'', liet D66-leider Jan Paternotte weten. Namen wil hij niet geven.

Winnaars van de verkiezingen
Daarom is tijdens een crisisoverleg donderdagavond besloten twee verkenners aan het werk te zetten van D66 en SP, de grote winnaars van de verkiezingen in Amsterdam. ,,We zijn blij dat we op zo'n korte termijn twee zware verkenners bereid hebben gevonden om het proces te begeleiden'', zei Paternotte.

Bevindingen
Van Boxtel (1954) is fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer en bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis. Eerder was hij als minister belast met grotesteden- en integratiebeleid. Vliegenthart (1978) is ook directeur van het Wetenschappelijk Bureau van de SP. Na de gesprekken dit weekend met de fractievoorzitters zullen de verkenners naar verwachting maandag verslag uitbrengen van hun bevindingen.

Voortouw
Sinds de verkiezingen van 19 maart zijn de partijen in Amsterdam al bijna 2 maanden bezig een stadsbestuur te vormen. D66 nam als grootste partij het voortouw. Aanvankelijk leek er een college te komen van D66, GroenLinks en VVD. Dat mislukte omdat GroenLinks zich terugtrok.

Muurvast

Daarna kwam D66-informateur Thom de Graaf met een voorstel een coalitie te vormen van D66, VVD, SP en PvdA, maar daar zagen de twee linkse partijen geen heil in. Daarna zaten de onderhandelingen muurvast waarbij partijen elkaar over en weer de schuld gaven de voortgang te blokkeren.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie