Advertentie

Noodverordening Ter Apel te streng

Asielzoekers mochten volgens de tekst van de noodverordening niet op het terrein komen. Maar om een afspraak te kunnen maken, moet dat wel.

ANP
10 september 2022
Luchtfoto van Ter Apel
Shutterstock

De noodverordening die sinds zaterdag 12.00 uur geldt rond het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is aangepast, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. VluchtelingenWerk Nederland uitte kritiek op de verordening, die het voor asielzoekers die nog niet zijn geregistreerd bij het aanmeldcentrum verboden maakt om zich rond het centrum te begeven.

Onduidelijk

Het verbod geldt niet voor mensen die al wel staan geregistreerd of mensen die een afspraak hebben bij het aanmeldcentrum om zich te laten registreren. Volgens VluchtelingenWerk was onduidelijk wat asielzoekers die voor het eerst aankomen in Ter Apel - en dus nog geen afspraak hebben staan - dan zouden moeten doen.

Verboden

Zij mochten volgens de eerste tekst van de noodverordening niet op het terrein komen. Maar om een afspraak te kunnen maken, moet je je melden bij het centrum. 'Wettelijk moet iedereen die bescherming zoekt zo snel mogelijk asiel aanvragen in Ter Apel', legt een woordvoerster van VluchtelingenWerk uit. 'Hoe is dat mogelijk als het hen verboden is daarheen te gaan?'

Te strak

De veiligheidsregio liet weten dat de verordening inderdaad 'iets te strak is geformuleerd'. De tekst van de verordening is zaterdagavond aangepast. Daarin staat nu dat het verbod ook niet geldt voor asielzoekers die 'zich de eerste keer melden bij het aanmeldcentrum in het kader van een eerste stap in de asielaanvraag'. 

Niet rondhangen

Afgelopen weken sliepen geregeld honderden mensen op het terrein voor het aanmeldcentrum. Dat leverde onveilige en onhygiënische situaties op, zo benadrukt ook de veiligheidsregio zaterdag weer. De noodverordening - die al was aangekondigd - is bedoeld om te zorgen dat mensen niet 's avonds blijven rondhangen, aldus de woordvoerder. De regel geldt in principe tot 1 oktober.

Meer kritiek

VluchtelingenWerk heeft meer kritiek op de verordening. Zo wil de organisatie weten of het wel is toegestaan om asielzoekers te verbieden in een gebied te komen waar andere mensen wel welkom zijn. Verder vindt VluchtelingenWerk de volgorde van handelen niet logisch. 'Zorg eerst dat er voldoende opvangplekken zijn en dat de communicatie over het proces helder is, voordat je bepaalde mensen gaat verbieden in Ter Apel te komen.'

Nummer

Sinds zaterdag kunnen asielzoekers die niet terecht kunnen in Ter Apel worden opgevangen in Zoutkamp. Nieuwe asielzoekers in Ter Apel krijgen binnenkort een nummer als ze naar zo'n noodopvanglocatie worden overgebracht. Met dat nummer kunnen ze later terecht in Ter Apel. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Zorg dat er voldoende opvangplekken zijn? Het aantal benodigde opvangplekken hangt af van het aantal asielzoekers dat door de barricades in de landen aan de grenzen van Europa heen weet te breken. Hoe beter die barricades, des te minder asielzoekers. Die barricades die willen we met z’n allen. Dus waarom willen we dan wel dat kleine clubje dat erdoorheen breekt?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie