Advertentie

Veel meer 'wintergewonden' door tekortschieten gemeenten

Tijdens de afgelopen strenge en sneeuwrijke winter hebben in Nederland 8300 fietsers letsel opgelopen. Dat is acht maal zo veel als in een normale winter. Dat blijkt uit het rapport Beter te vroeg dan te laat, dat de Fietsersbond donderdag presenteert.

08 juli 2010
Slechtst in westen
Volgens de bond is uit onderzoek gebleken dat veel gemeenten tekort zijn geschoten in het bestrijden van gladheid op hoofdfietsroutes. Slechts een derde van de gemeenten slaagde er in het fietspadennetwerk grotendeels sneeuwvrij te houden. ,,Gemiddeld was de situatie in grote gemeenten en in het westen van het land het slechtst", aldus de Fietsersbond die de belangen van fietsers behartigt.

Wensenlijst
Het rapport dat in opdracht van demissionair minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings is opgesteld, bevat een wensenlijst voor de gladheidsbestrijding op fietsroutes. Zo stelt de bond dat sneeuw zich niet met zout laat bestrijden, maar dat fietspaden geveegd of geborsteld moeten worden. Toch koos twee vijfde van de gemeenten er afgelopen winter voor zout te strooien.

IJsvorming
Sneeuw moet sowieso snel worden opgeruimd vanwege het risico op ijsvorming door samendrukking. De landelijke norm voor die verwijdering is binnen 3,5 uur. De meerderheid van de gemeenten haalde die norm niet. ,,Velen overschreden deze met dagen", aldus de Fietsersbond.

Lessen trekken
De bond roept alle gemeenten op om zich voor te bereiden op ,,een adequate aanpak van fietsroutes bij gladheid". ,,We moeten nu al lessen trekken zodat gemeenten op tijd een verbeterd aanvalsplan gladheidsbestrijding kunnen opstellen", vindt de belangenorganisatie.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

huisman / gemeente
het blijft makkelijk om de verantwoording bij de gemeente neer te leggen. Het was een uitzonderlijke winter en wie moet de kosten gaan dragen. Daarnaast is niet uitgezocht hoeveel van die fietsers letsel hebben opgelopen alleen ten gevolge van de gladheid. Technische mankementen van de fiets en lichamelijke gesteldheid zijn niet meegenomen. Dit is jammer maar dan worden de getallen minder leuk.
Jan / adviseur
Op basis van incidenten kun je geen beleid maken. En fietspaden hebben nu eenmaal geen topprioriteit, bij zulk extreem weer. Bovendien heeft een fietser zelf ook verantwoordelijkheid! Net als een voetganger (eigen stoep schoon, snow-steps) en een automobilist.
Er zijn ongetwijfeld ook sneeuwkettingen, banden met spikes ed voor fietsbanden.
Rai van Alphen
@Jan.
Ik ben zelf 1 van de slachtoffers geweest van de afgelopen winter. Tuurlijk is het een gedeelde verantwoordelijkheid. Heb jij auto's zien rijden met sneeuwkettingen en nagelbanden? Nee. Waarom niet? Omdat het niet mag. Kijk eens naar het verschil tussen wegbehandeling voor autowegen en fietspaden. Afgelopen winter werden autowegen sneeuwvrij gemaakt met sneeuwschuivers en waar kwam die sneeuw terecht? Juist, op de fietspaden! Je kan er als Gemeente niet aan ontkomen om hier je beleid op aan te passen, als je daadwerkelijk in alle seizoenen de mensen uit de auto's wil houden.

@huisman
Er wordt gesproken over 8x zoveel ongelukken dan bij abdere winters. Tijdens andere winters is de invloed van fietsonderhoud en lichamelijke gesteldheid van een gelijke invloed als bij de afgelopen winter. Dan kan dat toch geen logische verklaring van de stijging zijn. Wat wel meetbaar is dat door zoutgebrek de prioriteiten van de Gemeenten lag bij de economische zones. Deze hoofdroutes hebben de volle aandacht gekregen, waardoor er onvoldoende materiaal en materieel beschikbaar was voor secundaire zaken als fietspaden.

Afgelopen winter is een belangrijke les geweest. Gemeenten en weggebruikers dienen hier beiden iets van geleerd te hebben en zouden niet naar elkaar moeten wijzen, met de boodschap "het is hullies schuld". Dus beiden de schouders er onder en volgende keer beter.
jurist
Wat een klaag bericht. Gemeenten hebben echt wel hun best gedaan. Als de fietsersbond echt een punt had willen maken dan hadden ze een vergelijking gemaakt met automobilisten, ik denk namelijk dat zij ook 8x zoveel schade hebben gehad, zij klagen alleen niet. Als het niet ging, ging ik met openbaar vervoer en het was ook nog eens een gemoedelijke tijd. Men hielp mekaar, men gaf elkaar een lift etc. Behalve de fietsers.
Advertentie