Advertentie

PVV zet zichzelf buiten spel

Geen enkele partij wil na 18 maart met de PVV een nieuw college van Gedeputeerde Staten vormen, zo blijkt uit onderzoek onder raadsleden. De PVV heeft het aan zichzelf te wijten dat zij in geen enkel college welkom is, stellen de hoogleraren Van Schendelen en Fennema.

27 februari 2015

Geen enkele partij staat te trappelen om na 18 maart met de PVV in zee te gaan. Logisch, stellen de hoogleraren Van Schendelen en Fennema. De partij heeft het aan zichzelf te wijten dat zij in geen enkel college welkom is. Het gaat hen echter een stap te ver om van een cordon sanitaire te spreken.

Op voorhand staat vast dat de PVV na de verkiezingen in geen enkel college zal aanschuiven. Partijen zien dat niet zitten, zo blijkt uit onderzoek onder raadsleden dat op verzoek van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door Necker van Naem. Eigen schuld dikke bult, stellen zowel Rinus van Schendelen, emeritus hoogleraar politicologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam als Meindert Fennema, emeritus hoogleraar politieke theorie aan de Universiteit van Amsterdam.

Cordon sanitaire

‘Het is meer een pragmatische dan een ideologische keuze om niet met de PVV in zee te willen gaan. Een cordon sanitaire is in deze situatie een te groot begrip’, stelt Van Schendelen. ‘Het Vlaams Blok werd destijds weloverwogen door de overige partijen buitengesloten. Het was een welbewuste strategie om het Vlaams Blok te isoleren. Van een dergelijke weloverwogen actie om de PVV te isoleren of te negeren is bij de komende coalitievorming in de provincies geen sprake.’ Fennema sluit zich daarbij aan.

In opspraak

Beide hoogleraren snappen wel dat het gros van de raadsleden geen trek heeft in samenwerking met de PVV, zoals uit het onderzoek naar voren komt. ‘Zodra een partij in opspraak is, wordt zij automatisch gemeden. Anderen willen niet worden besmet met een partij die te vaak in opspraak is’, aldus Van Schendelen. De commotie die de partij van Wilders veroorzaakt, zit ’m volgens hem niet alleen in de inhoud, maar ook ‘in de poppetjes. Veel PVV’ers maken kabaal.’ Niet alleen in gemeenteraden, Staten of de Kamer, maar ook als PVV’ers zich afsplitsen. ‘Als de PVV stabieler zou worden, zou coalitiedeelname kansrijker worden.’

Onbetrouwbaar en instabiel

‘Het ligt voor de hand dat raadsleden samenwerking met de PVV niet zien zitten. In het kabinet Rutte I is de PVV geen betrouwbare coalitiepartner gebleken’, stelt Fennema. Bovendien heeft de PVV zich deze provinciale bestuursperiode niet van haar beste kant laten zien. In diverse provincies zijn PVV-Statenleden uit de fractie gestapt en een eigen fractie begonnen. In april 2012 viel de Limburgse coalitie van CDA, PVV  en VVD. Kortom: de PVV is geen stabiele partij.

Uiterste nood

Alleen in uiterste nood zal de PVV aan de onderhandelingstafel worden uitgenodigd, verwacht Van Schendelen. Bij onderhandelingen voor een nieuwe coalitie zijn steeds vaker meer partijen nodig om tot een meerderheid te komen. ‘Dat zal gebeuren als er echt geen alternatief is, maar die kans acht ik klein. Als het moeilijk wordt zijn andere partijen eerder bereid om in een coalitie te stappen, zoals de SP, om te voorkomen dat de PVV gaat besturen.’


Lees het hele artikel (en meer over het verkiezingsonderzoek) in Binnenlands Bestuur nr 4 van deze week.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pieter van der Amsten / Voorlichter
Zo te horen zijn de politici weer druk met de belangen van de kiezer en burger. Wat 'n creche.
jan van den broek
Volgens mij zijn de omhoog gevallen leraren niet met het betoog van Geert eens, misschien hebben ze ruimte in hun huis voor het in huis nemen van 3 of 4 islamitische vluchtelingen, Dan hebben ze ballen, Maar dat doen ze niet , dus flink commentaar leveren op de vele goede uitspraken van Geert Wilders,zijn PVV
Eric Immink
Begrijp het wel. Alleen als we alle partijen die in opspraak zijn gaan weren, is een college vormen niet eens mogelijk. Hoe zat het ook alweer met de VVD en die voormalige Gedeputeerde uit Limburg?
Hannes Haganum / kritisch lezer
PVV ? waarom geen PVG ? = Partij van Geert. Ik deel de mening van de emeritus-hoogleraren. Het is ook geen democratische partij, maar een club verongelijkte mensen onder leiding van Geert. Helaas komen er ook geen of nauwelijks constructieve voorstellen vanuit de PVV. Dat laat onverlet dat ze wel een grote bres slaan in de versleten bestuurscultuur van Nederland.
Criticus - NL
Dit geldt wat mij betreft ook voor de VVD. Laat die partij maar eens goed schoon schip maken binnen de gelederen.
Bertus
Gelukkig regeren momenteel 2 partijen met politici die nooit in opspraak raken. Toch, meneer Mennema en meneer Van Schendelen ? Stelen uit doe-het-zelfzaken, van daklozen of desnoods uit de partijkas (PvdA). Of frauderen met declaraties en illegaal wiettelen (VVD).

henk
En dat crimineel gedrag van vvd ers wordt door de heren blijkbaar normaal gevonden
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Van Schendelen en Fennema: ongetijfeld D66 mannetjes.

Er die worden in stelling gebracht, want Geert wordt de Grootste. En dat moet hoe dan ook worden voorkomen.

Laat de kiezer zijn/stem uitbrengen en handel conform de meerderheid. Dat heet democratie.

Of zijn de heren daar nu niet voor??

Sjaak / burger
Begrijpelijk dat partijen de pvv buiten coalities laten. Wie wil er nu samen met mensen zonder kwaliteit een bestuur vormen? Dat wordt alleen maar bekvechten en (als het te beanauwd wordt, verantwoordelijkheid getoond moet worden) weglopen.
Advertentie