Advertentie

‘Nederlander gaat niet stemmen op een Bulgaar’

De Tweede Kamer wil geen transnationale kieslijst bij de verkiezingen van het Europees parlement.

22 juni 2022
Verkiezing Europa
Shutterstock

Als het aan de Tweede Kamer ligt, blijft er weinig over van de plannen voor hervorming van het Europees kiesstelsel. Met name de mogelijkheid om een tweede stem uit te brengen op kandidaten uit andere Europese lidstaten ontmoette veel kritiek tijdens het debat hierover.

Directeur 1Stroom

Geerts & Partners
Directeur 1Stroom

Voorzitter Rekenkamer gemeente Breda (via PublicSpirit)

gemeente Breda
Voorzitter Rekenkamer gemeente Breda (via PublicSpirit)

Federaal Europa

De hervorming van het Europese kiesstelsel is mede een initiatief van de Europese partij Volt. Ook D66, PvdA en Groenlinks kunnen zich in een groot deel van de voorstellen voor de vernieuwing van het Europese kiesstelsel vinden. Maar tijdens het debat tekende zich een duidelijke meerderheid af van partijen die er totaal niets in zien en die achter het invoeren van kieslijsten met kandidaten uit andere lidstaten een beweging in de richting van een federaal Europa zien.

Naïef

Vooral de SP bij monde van Renske Leijten en Mark Strolenberg van de VVD toonde zich fel tegenstander. Volgens Leijten is de gedachte dat met internationale kieslijsten de politieke betrokkenheid van burgers vergroot zal worden naïef. ‘Er is al zoveel waar de Europese Unie doordendert. Hierop moeten we de poot stijf houden’, zo tekende de website Brusselse Nieuwe op uit haar mond.

Motie

VVD-er Strolenberg betwijfelt de toegevoegde waarde van kieslijsten uit meerdere lidstaten van de EU.  ‘We zien het niet zitten dat een Nederlander straks op een Bulgaar kan gaan stemmen. We begrijpen niet wat daar de toegevoegde waarde van is’. Hij kondigde een motie aan waarin de Kamer het kabinet opdraagt om zich in Brussel tegen deze transnationale kieslijsten uit te spreken.

Vaste dag

Het kabinet liet eerder al weten een ander onderdeel van de hervormingsagenda niet te zien zitten, namelijk om de verkiezingen op een vaste dag – 9 mei – plaats te laten vinden. Traditiegetrouw wordt er in Nederland niet gestemd op zon- en feestdagen. De eerste keer dat de verkiezingen voor het Europees Parlement op een zondag zouden vallen is pas in 2044. Maar de aanstaande verkiezingen van 2024 zouden al gelijk op Hemelvaartsdag vallen. Andere plannen in de hervormingsagenda zijn het invoeren van een vrouwenquotum van 50 procent en een via de transnationale lijsten gekozen Europese president.

Podcast over de Europese Verkiezingen

Luister hier naar vraagt de podcast Brussels Speaking over de hervorming van het Europees kiesstelsel.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie